Társoldalunk:

Huszár és Darázs nyolcaddöntős az olimpián

2006.02.22. 20:47

Rövid pályás gyorskorcsolyázónk továbbra is remekelnek a torinói téli olimpián: a szerdai versenynapon Huszár Erika 1000, Darázs Péter 500 méteren bejutott a legjobb tizenhat közé. Itt a szombati folytatás azonban mindkettőjüknek rettenetesen nehéz feladatnak ígérkezik.

Fábik Tibor tudósítása Torinóból

A Palavela csarnokban a női 1000 méteren a legjobb tizenhat közé jutásért rendezett futamokon két érdekeltségünk is akadt. Darázs Rózsa az első métertől az utolsó centiig a sort záró negyedik helyen haladt, s esélye sem volt a továbbjutásra. Huszár Erika is csak a harmadik helyre jött be, ami ugyancsak kevés lett volna számára, de sejteni lehetett, hogy ez a futam nem a célba érkezéssel fejeződik be. S így is lett, a bírók a videós visszajátszás megtekintése után a német Kleint diszkvalifikálták. Az este során férfi 500 méteren Darázs Péter a futamában szenzációs előzést végrehajtva jött fel a negyedik helyről az elsőre, s végül a Torinóban 1500-on bronzérmes kínai Li Csia-csün mögött másodikként lépett tovább a legjobb 16 közé.

Huszár Erika a futama után a magyar újságírók számára rögtönzött tájékoztatót tartott a Palavela csarnok vegyes zónájában, ahol a versenyzők és a sajtó munkatársai találkozhatnak:

- Nagyon izgult, miközben a bírók a videón visszanézték a futamot?
- Nem, mert egészen biztos voltam benne, hogy a német lányt kizárják. Egyértelmű volt, hogy durván meglökött, amikor megpróbáltam megelőzni. Bár ő ezt nem így gondolja, mert amikor közölték vele, hogy diszkvalifikálták, rögtön elkezdett hisztizni...

- Miért nem a továbbjutást érő második helyet próbálta tartani az előzés helyett?
- Nem engedhettem meg, hogy a német lány előttem legyen, mert  tudtam, hogy a sokkal erősebb amerikai lány jön mögöttem, s ő pedig mellettem akar majd elmenni.

- Milyen volt a futam belülről?
- Számomra jószerivel abból állt, hogy állandóan ritmust kellett váltanom. Nagyon sok volt a lökdösődés, és ezért többször is kicsúsztam.

- Ön is lökdösődött?
- Persze, hiszen nem szabad hagyni magunkat, akárki legyen ellenfél. Ha történetesen az olimpiai bajnok, akkor sem. Vitás esetben majd a döntenek a bírók, nekik ez a dolguk. A végén én is eléggé "neccesen" előztem a fehérorosz lányt, s ha elesik, szerintem engem is kizártak volna...

- Mire számít a szombati folytatásban?
- Akármelyik futamba sorolnak be a nyolcaddöntőben,  az biztos, hogy ott már nem lesz könnyű ellenfél.

S ez olyannyira igaznak bizonyult, hogy Huszár Erika többek között a címvédő, mi több kétszeres olimpiai bajnok kínai Jang Jang A-val, és a Torinóban 500 méteren második helyezett, Salt Lake Cityben egy-egy ezüstöt és bronzot begyűjtő bolgár Radanovával került azonos futamba. Ugyanitt indul az olasz Fontana és a német Kunze is, aki tizenhetedikként került be a nyolcaddöntőbe, miután a futamában kilökték.

Darázs Péternek is nagyon nehéz dolga lesz, hiszen a nyolc közé jutásért az 1500 méteren ezüstérmes dél-koreai Li Ho Szuk, ismét a kínai Li Csia-csun, valamint az olasz Rodigari ellen lép jégre.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK