Társoldalunk:

Fergeteges gála Pljuscsenkóval és Edvin Martonnal

2006.02.24. 23:05

Pénteken este a műkorcsolyázók fergeteges gálával köszöntek el a torinói téli olimpiától. A Palavela csarnokban a legnagyobb show-val a férfi versenyt nyerő Jevgenyij Pljuscsenko rukkolt aki - a párosok közt győztes Tatjana Totmjanyina, Makszim Marinyin duóhoz hasonlóan - a világhírű magyar hegedűművész, Edvin Marton élő zenéjére adta elő az egyik gálaszámát.

Az érmesek közül csupán a párosoknál második helyen zárt kínai Csang Tan, Csang Hao duó hiányzott a fellépők sorából, de igazoltan, hiszen Csang Tan még a verseny során megsérült, s nem mindennapi "hőstettel" fejezte be a szabadkorcsolyázást. A zsúfolásig megtelt Palavela csarnokban az első meghökkentő produkcióval a nőknél csütörtökön negyedik helyezett japán Fumie Suguri szolgált, aki egy labdát is felhasznált a gálaszámához. S ennek során apró ajándékokat, talán csokoládékat dobált a közönség soraiba, ám talány, hogy ezeket addig hol rejtegette...

Az olaszok nagy kedvence, a Salt Lake City-i olimpián bronzérmes, ám Torinóban csak hatodik helyezett Fusar Poli, Margaglio jégtánckettős, valamint a nőknél ugyancsak várakozás alatt szerepelt, kilencedikként zárt Carolina Kostner némileg kárpótolta a hazaiakat.

Mielőtt az aranyérmesek következtek volna, a legnagyobb sikert azonban egyértelműen a férfiak versenyének ezüstérmese, a svájci Stephane Lambiel aratta, aki megmutatta, hogy forogni ő tud a legszebben az egész mezőnyben, ebben a vonatkozásban még Pljuscsenko sem érhet a nyomába.

Az olimpiai bajnokok mindannyian két számmal készültek, s a jégtáncban győztes orosz Tatjana Navka, Roman Kosztomarov kettős kétségkívül egyedi produkcióval és ruhával rukkolt ki. A női versenyt nyerő japán Sizuka Arakava minden bizonnyal nagyon fáradt lehetett a csütörtök éjszakába nyúló verseny, és a még azt követő sajtótájékoztató után, mert tőle szolidabb műsort láthattunk.

Forrás: EPA

Marija Petrova és Alekszej Tyihonov

Utána Totmjanyina és Tyihonov, de még inkább a legutolsóként fellépő Pljuscsenko viszont egyáltalán nem "lazsált", s fellépett velük a kűrjük zenéjét komponáló Edvin Marton is. A világhírű magyar hegedűművész Totmjanyináéknak a Rómeó és Júliát, Pljuscsenkónak Pucchini Toscáját dolgozta át, s így két olimpiai bajnoki címnek is részese lett. Pljuscsenko a gálán gyakorlatilag a versenyprogramját is előadta, ezúttal is hibátlanul, s csak az volt az újdonság, hogy közben most csókokat is dobált a közönség felé. S a "fináléban", amikor minden fellépő egyszerre bekorcsolyázott a jégre, utolsóként még egyszer bemutatott egy hármas ugráskombinációt.

A közönség hosszan tartó vastapssal búcsúzott az olimpia legjobb műkorcsolyázóitól.

Fábik Tibor

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK