Tuss Réka a 41. óriás-műlesiklásban

Vágólapra másolva!
Az amerikai Julia Mancuso nyerte a női óriás-műlesiklást a torinói téli olimpián, Tuss Réka a 62 induló közül a 41. lett.
Vágólapra másolva!

Az esélyesek dolgát a pálya vonalvezetése mellett a szakadó hó is nehezítette, a szervezők ezért úgy döntöttek, hogy lerövidítik a versenyt, a tervezettnél lejjebbről rajtoltatják a résztvevőket.

A második futamban először az első csúszás után 13. svéd Anna Ottosson repesztett jó időt - amint az később kiderült, ez volt a második szakasz legjobb eredménye, ami végül bronzérmet ért -, majd többen - így az olasz Nadia Fanchini, a német Martina Ertl-Renz, az osztrák Kathrin Zettel és a kanadai Genevieve Simard - rontottak. A verseny felénél harmadik helyezett finn Tanja Poutiainen aztán megelőzte skandináv riválisát, az ezüstérmes pozícióból rajtoló svéd Pärson viszont hibázott, és végül csak a hatodik lett.

Következett az első futamban leggyorsabb Mancuso, aki szenzációs siklással megszerezte az aranyérmet. Neki a világbajnoki harmadik hely volt az eddigi legjobb eredménye.

Az amerikaiak 1998 után először szereztek olimpiai érmet női alpesi síben. Naganóban Picabo Street győzött szuper-óriásműlesiklásban. Poutiainen révén finn versenyző először állhatott olimpiai dobogóra ebben a sportágban.

Tuss Réka újból a biztonságra törekedett, minek köszönhetően a 41. helyen végzett, az értékelhető eredménnyel zárók közül az indiai és a brazil vetélytársát előzte meg.

"A vártnál kicsit gyengébben mentem, mert tegnap megfáztam. Ezen a pályán csak csütörtökön tudtunk edzeni, akkor is csupán kétszer lehetett lejönni. A változatos vonalvezetés, a sok bukkanó és meredek rész miatt nehéz feladatot kellett megoldani, és a hóesés is zavaró volt. Ilyen komoly versenyen még egyszer sem mentem ennyire rossz körülmények között. A saját teljesítményemmel összességével nem lehetek elégedett, bár igaz, csak januárban tudtam elkezdeni a havas edzéseket, addig ugyanis folyamatosan betegeskedtem" - mondta Tuss Réka.

női óriás-műlesiklás:
1. Julia Mancuso (Egyesült Államok) 2:09.19 perc (1:00.89, 1:08.30)
2. Tanja Poutiainen (Finnország) 2:09.86 (1:01.21, 1:08.65)
3. Anna Ottosson (Svédország) 2:10.33 (1:02.04, 1:08.29)
... 41. Tuss Réka 2:39.82 (1:16.12, 1:23.70)