Korcsolyázóként nyert olimpiát a kerékpáros

Vágólapra másolva!
A nagypályás gyorskorcsolyázók szombaton délután a női 5000 méteres versennyel búcsúztak el a téli olimpiától, s a sportág torinói záró számában az aranyérmet a kanadai Clara Hughes szerezte meg. Hughes az 1996-os atlantai nyári olimpián még kerékpárversenyzőként szerzett két bronzérmet.
Vágólapra másolva!

Mint minden versenynapon, a "hangulatfelelős" holland szurkolók szombaton is birtokba vették az Oval csarnok kanyarjai mögötti tribünöket, s a jégfelújítás alatt még egy rezesbanda is húzta náluk a talpalávalót! Bár azt alighanem a narancssárgában pompázó táborban is sejtették, hogy most nem lesz olyan napjuk, mint a pénteki volt, amikor Bob de Jong győzött a férfi tízezer méteren. No persze a női vonalukra sem lehetett panasz Torinóban, hiszen az ezer métert és a háromezret is megnyerték Timmer, illetve Wust révén, de az ötezer a németek és a kanadaiak számára kínált több esélyt.

A németek a címvédő és világcsúcstartó Pechsteint (a rekordja 6:46,91 perc), valamint Anschuetzot dobták csatasorba, akik az üldözőcsapatban már nyertek aranyat Torinóban; a kanadaiak pedig Klassenben, Hughes-ban és Groves-ban bíztak. Klassen megnyerte az ezerötszáz métert, ezren ezüst-, háromezren bronzérmet szerzett, Groves ezerötszázon második lett, s mindhárman benne voltak az ezüstérmes csapatban. S Hughes-ról azt is illik megemlíteni, hogy az 1996-os atlantai nyári olimpián még kerékpárversenyzőként szerzett két bronzérmet. Ő az első kanadai, aki nyári és téli olimpián is állt már a dobogón.

Az éremesélyesek még javában a bemelegítő teremben foglalatoskodtak, amikor az első párban a japán Tabata és a lengyel Wojcicka már rótta a köröket, de egyikük sem váltotta meg a világot. A negyedik párban aztán Groves 7:03,95 perces időt ment, s a hollandok nagy bánatára simán, hét másodperccel megverte a háromezren ezüstérmes Groenewoldot. Groves idejét az amerikai Raney és a norvég Haugli sem tudta felülmúlni, viszont Anschuetz igen, a német a hatodik párban a 7:02,82-es idejével éppen befért a kanadai elé. S Groenewold után ebben a futamban elvérzett a hollandok másik reménysége, Kleibeuker is.

Az utolsó előtti párban Klassen a cseh Sablikovával futott, de az igazi ellenfele az óra volt. A kanadai hatalmas tempót diktált, háromezer méternél már öt másodperccel jobb volt a részideje, mint Anschuetzé. S bár a végére nagyon elfáradt 7:00,57-tel átvette a vezetést, az erejét jól beosztó Sablikova pedig 7:01,38-cal a második helyre került.

Utolsóként Pechstein és Hughes lépett a jégre. A német kezdett erősebben, de Klassen részidőihez képest lemaradásban volt, háromezernél már több mint három másodpercesben. Hughes szorosan haladt mögötte, majd mindketten fokozták a tempót. S éppen azért, mert korábban Klassen a végére elkészült az erejével, érezhető volt, hogy kis különbség dönt majd a három versenyző között. Hughes az utolsó körben nagyon belehúzott, lehagyta Pechsteint, és 6:59,07 perces idővel ő lett az olimpiai bajnok, de a német is jobb időt ért el Klassennél, így legalább az ezüstérmet megszerezte.

Gyorskorcsolya, női 5000 méter:
1. Clara Hughes (kanadai) 6:59,07 perc
2. Claudia Pechstein (német) 7.00,08
3. Cindy Klassen (kanadai) 7:00,57.

Fábik Tibor