Peking 2008: érdemes jól felkészülni a helyi viszonyokra

Vágólapra másolva!
Első kézből kaphattak információkat a jövő évi pekingi olimpia előkészületeiről és a várható körülményekről a hazai sportági szövetségek képviselői, akiknek Vajda László, a szervezőbizottság (BOCOG) egyetlen főállású külföldi alkalmazottja, a nemzetközi osztály vezetője tartott szerdán előadást.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]
Videoriport a sajtótájékoztatóról

"Elsősorban azt tanácsoltam, hogy ha lehet, a helyi viszonyokat illetően felkészülten érkezzenek majd a helyszínre, hogy ne érhesse őket meglepetés" - mondta az esemény utáni sajtótájékoztatón a magyar szakember, a MOB volt nemzetközi titkára, aki már a 2000-es sydneyi és a négy évvel későbbi athéni játékokon is aktív közreműködője volt a helyi előkészületeknek.

"Sokszor kérdezik, hogy mi is a konkrét feladatom a BOCOG-ban. Nos, az általam igazgatott osztály tartja a kapcsolatot a regionális menedzserekkel és rajtuk keresztül a nemzeti ötkarikás bizottságokkal. Pekingben a tervek szerint 205 ország csapata indul, van tehát bőven tennivaló. Ezenkívül részt veszek az olimpiai faluval kapcsolatos operatív munkában, valamint, korábbi tapasztalataimat hasznosítva, szaktanácsadóként tevékenykedem" - számolt be munkája fő irányvonalairól Vajda.

Beszámolójában elmondta: a kínai fővárosban, valamint további hat városban sorra kerülő seregszemlének összesen 105 hivatalos helyszíne lesz, ezek közül 37 a versenyhelyszín. A szervezőbizottság mintegy 4000 főállású alkalmazottat foglalkoztat. "A technikai delegátusok közül is jó néhány személye ismert már, közéjük tartozik a triatlonban közreműködő Márkus Gergely, valamint a síkvízi kajak-kenut felügyelő Vaskuti István" - jegyezte meg.

Ahogy elmondta: két tesztversenyt már tavaly lebonyolítottak, idén 26, jövőre pedig 14 ilyen viadalt terveznek. A szándék az, hogy minden helyszínt, sportágat és számot leellenőrizzenek, mielőtt 2008. augusztus 8-án (illetve a futballtornán már két nappal korábban) élesben is megkezdődnek a küzdelmek. Hozzátette: a több mint 10 500 sportoló és 5500 kísérő ideiglenes otthonául szolgáló olimpiai falu jövő májusra kulcsrakész lesz, de a magyar csapat elszállásolásával kapcsolatban már hónapokkal ezelőtt megkezdődtek a tárgyalások.

"Az építkezések ezen kívül is gőzerővel folynak egész Pekingben, épülnek a metró új szakaszai is, és már elkészült a vadonatúj, NOB által akkreditált doppinglaboratórium is" - mondta Vajda, aki csak néhány napig tartózkodik Magyarországon, egyébként minden idejét a kínai fővárosban tölti.

Beszámolójában megerősítette azokat a BOCOG-tól érkezett korábbi híreket, melyek szerint az akkreditált résztvevők - sportolók, edzők, vezetők, médiamunkatársak - az olimpia előtt, alatt és után szabadon utazhatnak az egyébként vízumköteles ország területén, valamint hogy a mintegy 9,5 millió jegy átlagosan körülbelül 40 százalékkal kerül majd kevesebbe, mint 2004-ben Athénban.