Tucatnyi aranyérem a magyarok pekingi álma

Vágólapra másolva!
A sportági szövetségek elvárásai alapján 11-12 aranyéremre számíthat Magyarország a 2008-as pekingi játékokon - hangzott el a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szombati közgyűlésén. Schmitt Pál elnök és Kamuti Jenő főtitkár is jelezte az optimistának tartott elképzelésekkel kapcsolatban, hogy az elvárások körülbelül fele szokott realizálódni. Ezzel kell számolni a 22-24 tervezett érem és a 196-233 olimpiai pont megszerzése esetén is.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo] Fontos döntések napja

Az összesítés szerint 234-258 sportoló nyerhet indulási jogot. Kilenc sportág - atlétika, birkózás, cselgáncs, evezés, kajak-kenu, öttusa, úszás, vízilabda és vívás - számol aranyéremmel, közülük a kajak-kenu többel is.

A MOB 2006. évi gazdálkodásáról kiderült, hogy a bevétel és a kiadási oldal is nőtt a tervezetthez képest, előbbi jobban. A szervezet saját bevétele meghaladta a 400 millió forintot. A kiadások között a legnagyobb tétel az olimpiai felkészülés sportszakmai támogatása 178 millióval. Idén a MOB saját bevételeiből 75 millióval támogatja a szövetségeket és 20 millióval a klubokat. A közgyűlés felhatalmazta az elnökséget, hogy döntsön az üresen és per alatt álló Balogh Tihamér utcai székház sorsáról és esetleges eladásáról. (A MOB jelenleg a Magyar Sport Házában székel.)

A MOB felvette tagjai közé a Magyar Versenyszánkó Szövetséget és a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézetet (NUSI), valamint a közgyűlés elfogadta a szervezet doppingellenes szabályzatának tervezetét.

A tanácskozás zárásaként a MOB-díjak átadására került sor. Elismerésben részesült Budavári Ágota, az OSEI klinikai szakpszichológusa, Makovecz Éva, a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Hetényi Antal, a KSI cselgáncs-szakágvezetője, Juhász Sándor, az Atomerőmű SE ügyvezető igazgatója, Juhos József egykori válogatott, BEK-győztes asztaliteniszező, a szövetség alelnöke, MOB-tag és Tóth József, a Heraklész Program igazgatója.

* * *

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar idő szerint július 4-én éjjel hirdeti ki Guatemalavárosban a 2014-es téli játékok házigazdáját. Az ismertté vált menetrend szerint aznap helyi idő szerint 9 órakor kezdődik a három pályázó prezentációja: először az oroszországi Szocsi, majd az ausztriai Salzburg, végül dél-koreai Pjongcsang mutatja be kandidációs anyagát. A küldöttek szavazása 15.30-kor kezdődik, a nagy bejelentés pedig 17 órára - azaz Közép-Európában július 5-én hajnali 1 órára - várható. A jelentkező városok nem fogadták kitörő örömmel a nem túl "médiabarát" menetrendet, ugyanis az eredményhirdetés Ausztriában 1, Oroszországban 2, míg a Koreai Köztársaságban reggel 8 órára esik.