Igaly megvédheti olimpiai bajnoki címét

Vágólapra másolva!
Igaly Diána ötkarikás kvótát szerzett a lonatói olimpiai kvalifikációs sportlövő Világkupa-versenyen. Az athéni játékokon aranyérmes sportoló 71 korongos eredménnyel jutott be a női skeetesek hatos döntőjébe, ahol ő az egyetlen, aki korábban még nem vívta ki a pekingi indulás jogát.
Vágólapra másolva!

Igaly az első fordulóban 23 kört lőtt, majd a következő két sorozatban egyaránt 24-szer volt eredményes, s a negyedik legjobb teljesítménnyel jutott a fináléba.

"Nagyon örülök, óriási tehertől szabadultam meg a kvótaszerzéssel" - mondta Igaly az MTI-nek. "A döntőben egy találatomat nem adták meg, sajnos a bíró nem látta, a döntését pedig el kell fogadni. Miután kiderült, hogy megvan a pekingi szereplés, a fináléban már nem tudtam annyira koncentrálni, amennyire elvárom magamtól, ezért lettem csak ötödik, de most a kvótaszerzés volt a legfontosabb."

Igaly hozzátette: bár a magyarországi felkészülése körüli viták megszűntek, igazán nyugodtan csak külföldön tud dolgozni.

"A versenyek előtt a külföldi helyszíneken minden feltétel adott a nyugodt munkához, sajnos Magyarországon most is nagyon sok az irigyem, de ezt igyekszem kikapcsolni és mostantól a minél sikeresebb olimpiai felkészülésre koncentrálni. Az athéni győzelem után egy évig keveset versenyeztem és az edzések intenzitását is csökkentettem, mostantól igyekszem minél több viadalon elindulni."

"Összesen négy Világkupa-versenyen, illetve a világ- és Európa-bajnokságon lehet kiharcolni az olimpiai részvétel jogát" - nyilatkozta az MTI-nek Vasvári Erzsébet, a koronglövők szövetségi kapitánya. "Mi három kvalifikációs viadalt vettünk be a versenynaptárunkba, tehát mondhatjuk azt is, hogy erre a viadalra terveztük a kvótát. A jövő szempontjából azért nagyon fontos, hogy ilyen gyorsan biztosította Dia a részvételét, mert most már nyugodtan igazíthatjuk az olimpiához a felkészülést. Idén Dia az első, aki 70 korong feletti teljesítménnyel kvalifikálta magát Pekingbe."

Pongrátz Bianka 61 koronggal a 31. helyen zárt.

A magyar válogatott Igaly előtt három kvótát szerzett Pekingre Sidi Péter (puska), Csonka Zsófia (pisztoly) és Gerebics Roland (dupla trap) révén.