Egy év múlva olimpia - jó választás Peking?

Vágólapra másolva!
Országszerte több mint hatvan ünnepséget rendeztek Kínában a hét közepén, hangsúlyozandó, hogy - a nyolcas szám jótékony hatása miatt - egy év múlva, 2008. augusztus 8-án, helyi idő szerint este 8 óra 8 perckor megkezdődik a pekingi olimpia. Az ötkarikás rendezvényt óriási várakozás előzi meg az ázsiai országban, ám van még min csiszolni a hátralévő 364 napban: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a közlekedés megszervezését, a légszennyezés csökkentését sürgeti, jogvédő szervezetek pedig az emberi jogok tiszteletben tartásáért, a sajtószabadság biztosításáért és Tibet függetlenségéért küzdenek. A Magyar Olimpiai Bizottság már jóslásokba is bocsátkozott a mieink szereplését illetően, összesítése alapján kilenc sportág vezetése számol azzal, hogy aranyérmet szerez, noha a MOB elnöke, Schmitt Pál "csak" hat aranyra számít. Tizenkét oldalas cikkünkből mindent megtudhat, amit egy évvel a játékok kezdete előtt az olimpiáról tudni érdemes.
Vágólapra másolva!

Pontosan egy évvel a pekingi olimpia rajtja előtt megkezdődött a visszaszámlálás a kínai fővárosban. A majdani vendéglátók többek között egy nagyszabású pekingi szabadtéri rendezvénnyel jelezték a világnak, hogy szerdától már csak egy év van hátra a következő nyári játékok megnyitójáig. Mintegy tízezren - köztük városi elöljárók, politikusok, a nemzetközi, illetve a nemzeti olimpiai bizottságok képviselői, kínai és nemzetközi hírességek - vettek részt a Tienanmen téren rendezett háromórás programon.

Helyi idő szerint este nyolc óra nyolc perckor - 2008. augusztus 8-án pontosan ugyanebben az időben kezdődik az olimpia - lézernyalábok pásztázták az eget, tűzijáték-petárdák szálltak a magasba, miközben a téren táncosok százai "csinálták a fesztivált".

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke felszólalásában annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Peking nemcsak sikeres játékokat fog rendezni, de az olimpia révén megnyílik a világnak, megismerteti történelmét, kultúráját, népeit. "A világ nagy várakozással tekint Pekingre és Kínára" - jelentette ki.

Vu Pang-kuo, az Országos Népi Gyűlés elnöke, aki meghívta a játékokra a versenyzőket, edzőket, hivatalos kísérőket, nézőket és újságírókat, azt mondta, a játékok vendégül látásával óriási fejlődésen mehet keresztül az ország. "Arra bátorítjuk valamennyi etnikumot, hogy szorgalmas munkával járuljon hozzá egy prosperáló társadalom felépítéséhez" - tette hozzá.

Liu Csi, a szervezőbizottság elnöke, egyben a kommunista párt pekingi vezetője közölte, biztonságos olimpiát fognak rendezni.

A műsorban szerephez jutottak kínai sportoló kiválóságok, így az NBA-ben szereplő, Kínában rendkívül népszerű kosárlabdázó, Jao Ming vagy az atléta Liu Hsziang, továbbá más hírességek, például az akcióhős Jackie Chan.

Szerdán egyben kezdetét vette az első olimpiai tesztverseny - az ifjúsági evezősök világbajnoksága -, melyet további 41 követ majd az elkövetkező hónapokban.

Jacques Rogge hétfőn rendben valónak találta az előkészületek jelenlegi állapotát, többek között azt mondta: a versenyhelyszínek fantasztikusnak tűnnek. A dicséretek mellett azonban továbbra is mindennaposak a kritikák: a NOB a közlekedés megszervezését, a légszennyezés csökkentését sürgeti, jogvédő szervezetek pedig az emberi jogok tiszteletben tartásáért, a sajtószabadság biztosításáért, Tibet függetlenségéért küzdenek.

A hét elején kilencnapos kulturális fesztivállal vette kezdetét Pekingben az olimpia kezdetéig tartó egyéves visszaszámlálás. A Peking legrégebbi parkjában rendezett népművészeti és kulturális ünnepségeken a kínai főváros 18 kerülete, Tiencsin város, valamint Hopej, Senhszi, Csöcsiang és Csinghaj tartományok vesznek részt.

Fotó: MTI

Nem, ez még nem a megnyitóünnepség, addig még 364-et kell aludni

A pekingi Ti Tan parkban augusztus 12-éig látható fesztiválon részt vevő művészeti csoportok voltaképpen a jövő augusztusban megrendezésre kerülő olimpiai játékok megnyitó ceremóniáját gyakorolják, valamint a szervezőbizottság és kormányhivatalnokok tartanak megbeszéléseket a játékokkal kapcsolatban. A vasárnapig tartó ünnepségeken népművészeti bemutatót, többek között papírhajtogatást és tibeti szőnyegcsomózást, valamint kínai táncokat és hagyományos színpadi előadásokat is láthatnak az érdeklődők.