Hirlingék az olimpián is evezhetnek

Vágólapra másolva!
Kvótát szerzett a jövő évi pekingi játékokra a Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezős egység a müncheni olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, ugyanis megnyerte a B döntőt, s ezzel összesítésben a hetedik helyen végzett. Ez az első magyar evezős indulási jog 2008-ra.
Vágólapra másolva!

A 2005-ben vb-győztes Vargáéknak - miután csalódást okozva nem jutottak a legjobb hat közé - egyetlen céljuk volt a "kisdöntőben", hogy legalább egy riválisukat megelőzve kiharcolják az ötkarikás részvétel jogát. Ez a papírforma alapján nem okozhatott gondot, s végül nem is okozott: a magyarok mind az öt ellenfelüket maguk mögé utasították a vasárnapi versenyben, így végül hetedikként zártak.

A Galambos Péter, Zöld Viktor, Kitka Gergely, Markgrúber Balázs könnyűsúlyú négypár is a B döntőben volt érdekelt a vb zárónapján, itt viszont rajtuk kívül csak egy hajó - a szerbeké - indult, mivel összesen nyolcan neveztek. A magyarok kikaptak riválisuktól, így végül a nyolcadik, vagyis utolsó helyen zártak. Ez a szám nem szerepel az olimpiai programban.

A piros-fehér-zöld küldöttség legalább három ötkarikás kvótáért és - a Varga, Hirling duó révén - egy éremért utazott a bajor fővárosba, így az egyetlen megszerzett pekingi indulási jog és a tény, hogy egyik egység sem került a döntőbe, azaz a legjobb hat közé, egyértelműen kudarcként értékelhető.

Kvótaszerzésre jövő júniusban, a luzerni regattán lesz még lehetőség.