Társoldalunk:

A légszennyezés tönkreteheti a pekingi olimpiát

2007.09.03. 15:26

A pekingi olimpiai játékokon részt vevő sportolóknak akár az érem elvesztését is jelentheti a kínai főváros légszennyezettsége, hacsak a hatóságok nem tesznek radikális lépéseket a hétköznapi emberek számára "csak" viszkető szemeket és szűnni nem akaró köhögést okozó, kellemetlen szagú levegő megtisztításáért.

Az olimpiára készülő csapatok az ötkarikás játékok kezdetéig a lehető legkevesebb időt akarják eltölteni Pekingben. A múlt hónapban a japán softballcsapat tagjai mondták le a fővárosba tervezett olimpiai felkészülést, mondván, hogy aggódnak a légszennyezés miatt. Az ausztrál atléták is szintén hasonló módon vélekednek, az olimpiára is csak az utolsó pillanatban indulnak. A francia dzsúdócsapat szintén lemondta a Pekingbe tervezett felkészülést, holott ők tornateremben edzenek.

"Ha a sportolók valóban érzékenyek a pekingi légszennyezésre, akkor az a teljesítményüket akadályozhatja és ez jelentős hatással lehet arra, hogy milyen közel kerülnek az olimpiai érem megszerzéséhez" - mondta dr. Todd Schlifstein sportorvos, a New York-i orvostudományi egyetem adjunktusa.

Bár sokan a jelentősebb csapatok közül nem nyilatkoznak az olimpia előtti terveikről, szinte mindegyikük szakértőket küld Pekingbe, hogy sportolóikat felkészíthessék a zord körülményekre. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke augusztusban rendezett próba-sportrendezvényekre látogatva figyelmeztetett, hogy egyes szabadtéri számokat talán el kell majd halasztani, ha a levegő túlságosan szennyezett marad.

Az olimpia alatt a kínai hatóságok tervei között gyárak bezárása, és az autók pekingi utcákról való kitiltása is szerepel, azonban erre vonatkozóan még nem mondtak pontos határidőt. Az illetékesek még azt sem vetették el, hogy jövő augusztusban a levegő megtisztulása érdekében egy hónapos szabadságot kapnak a főváros lakói.

Fotó: MTI

Sötét felhők gyülekeznek?

Peking jelenlegi légszennyezettsége megfelel az 1920-as években tapasztalt londoni vagy New York-i állapotoknak. A mérések szerint Peking levegője két és félszer szennyezettebb Los Angeles levegőjénél.

"A főváros levegőjében található szénre és ózonra - amelyet rendszeresen lélegez be a helyi lakosság - a szív- és érrendszer rendkívül érzékenyen reagál. Sokaknál nehézlégzést és bőrproblémát okozhat, a szmog súlyos esetben az artériák elzáródásához is vezethet" - mondta dr. Michal Krzyanowski, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) levegőminőség és egészségügyi tanácsadója.

A szakember kiemelte, hogy a nagyobb károsodáshoz évek szükségesek, azonban egy rövid pekingi tartózkodás sem kockázatmentes, különösen nem a versenysportolóknak. "Az olimpiai sportolók, akik sokkal keményebben gyakorolnak, egy átlagemberhez képest több levegőt szívnak magukba, így a szennyező anyagokból is több jut a tüdejükbe" - tette hozzá.

Fotó: MTI

A pekingiek már megkezdték a visszaszámlálást

Azok, akik a jobb teljesítmény érdekében nagy tengerszint feletti magasságban edzenek, sokkal jobb helyzetben vannak, ugyanis ők az oxigént gazdaságosabban hasznosítják. A szén-dioxid mellett más szennyező anyagokkal szemben azonban ez a módszer sem sokat ér.

A szennyezésen kívül a kék ég hiánya lehet negatív pszichológiai hatással. Azonban Bob Larsen több híres, többek között Meb Keflezighi athéni olimpiai ezüstérmes maratonifutó edzője szerint a hosszútávfutókra nézve a hőség és a párás levegő jelent majd nagyobb kihívást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK