Rozoga vívópástokon a pekingi sikerekért

Vágólapra másolva!
A vívók 2008-as pekingi olimpia előtti konzultációján Gémesi György szövetségi elnök bevezetésként elmondta: lezárult egy kétéves átalakulási folyamat, a feszültebb periódust követően végre nyugalom honol a sportágban, az elmúlt évek drámai költségvetési problémáin is sikerült úrrá lenni.
Vágólapra másolva!

"A gondok megoldásában sok segítséget kaptunk a MOB-tól, amit ezúton is köszönünk - ami igazán fontos, hogy az utánpótlásban elindított programok első jelei már kezdenek látszani."

Persze azért nem minden rózsaszín: Füleky András két általános, rendkívül égető problémát vetett fel. Az igazgató elmondta, az ellehetetlenülő sportegészségügyi ellátással kapcsolatban megoldás lehetne, ha a szövetség - akár fejkvótarendszerben - szerződést köthetne a sportkórházzal, hogy milyen OSEI-szolgáltatást milyen anyagi feltételek mellett lehet igénybe venni, avagy a szövetség kész lenne áldozni arra, hogy megkapja ugyanazt a színvonalat, amit a múltban.

Emellett egyre nagyobb gondot jelent a létesítményhelyzet, a pástok ugyanis egyre siralmasabb állapotban vannak: "lelakott, elkopott, lepusztult, és még sorolhatnánk a jelzőket..." - mondta Füleky, jelezve, folynak a tárgyalások, hogy a tatai edzőtáborban, illetve a budapesti központi edzőteremben miként lehetne normalizálni a viszonyokat.

Ezzel kapcsolatban Kulcsár Győző, a párbajtőrözök kapitánya kijelentette, "ugyanazokon a pástokon vívnak a gyerekek, amelyeken még én is vívtam, és az nem mostanában volt...". A négyszeres olimpiai bajnok mester szerint középkori állapotok uralkodnak az edzések helyszínein, és reménykedik, talán a pekingi játékok előtt sikerül megoldást találni. Ami magát a sportot illeti, Kulcsár elmondta, különösen a férfiaknál igazán nehéz a válogatás: védettséget szán annak a kvartettnek, amelynek tagjai az eddigi eredményeket kiharcolták, de ez még nem jelenti azt, hogy neki könnyebbé válik a dolga; egy abszurd szabály szerint ugyanis míg a vb-n négytagú csapat szerepelhet, és az összeállításnál az edzőnek szabad keze van, az olimpián az egyéniben nem induló negyedik tartalék csak sérülés esetén cserélhető be, nem lakhat a faluban, fenn kell ülnie a lelátón, ahonnan "civilben" kell beugrania szükség esetén. Kulcsár az egyéniben azokra számít, akik nyerő típusok, azaz lehet, hogy kevesebbszer járnak döntő-közelben, ám ha eljutnak a végjátékba, akkor nyernek is.

Női párbajtőrben 11 európai indulhat, egy nemzetből maximum kettő: egyelőre Szász Emese áll megnyugtató helyen, a többieknek nagyon kell harcolniuk. Ami biztos, a jövő évi három GP-n döntőbe kell kerülnie annak a magyarok közül, aki ott akar lenni Pekingben. Ha valaki az első budapesti GP-n nem jut be a nyolcba, annak nemigen marad esélye - és innentől kezdve fel lesz adva a lecke a kapitánynak és a versenyzőknek. Felvetődik ugyanis, hogy attól fogva esetleg a többieknek egyrészt a nagy vetélytársak "eltakarításán" kell fáradozniuk, másrészt akár asszók leadásával a még esélyes honfitársat illene támogatniuk. "A leadás még csak-csak megy, de van, aki nem kéri..." - jelezte Kulcsár, hogy nem egyszerű a hölgyek szakmai munkájának irányítása.

A kardozóknál a férfiak világbajnoki aranya még nem garancia a kvótára, ugyanakkor a csapat helyzete sokkal rózsásabb, mint Szentpétervár előtt: négy GP-n azért jól kell szerepelnie, már csak azért is, mert míg a kvalifikációs rangsorban harmadik helyen áll, a kiemelésről döntő világranglistán éllovas; ha ezt a pozíciót megőrzi, Pekingben a négy közé jutásért a leggyengébb riválissal - például Venezuelával - kell majd vívnia. A női kardozóknál a csapat esélye minimális (a sérült Csaba Edina és a külföldön tanuló Varga Dóra kiesése súlyos érvágást jelentett), egyéniben azonban még van esély.

A tőrözőknél fordított a helyzet: a hölgyeknél a csapat szinte biztos pekingi résztvevő, a részvétel egy versenyen elegendő a kvóta bebiztosításához. Bernáth Zoltán szakágvezető jelezte, az egyéni indulásnál a világranglista lesz a perdöntő. A férfiaknál csekély az esély arra, hogy akár egy tőröző is ott lehessen Pekingben: cél immáron a kvalifikációs különviadal lehet, amelyről az első három jut ki az olimpiára.

Gémesi György végül szólt arról, hogy a nemzetközi szövetség közelgő madridi kongresszusán elsősorban a "helyezkedés" a tét, hogy a jövő évi választásokon végre több magyar is fontos pozícióba juthasson, ma ugyanis csak provinciális bizottságokban ülnek hazai képviselők. Ennél is fontosabb azonban, hogy a honi szövetség megkezdte a lobbizást a 2011-es világbajnokság rendezési jogának elnyeréséért - amire a hírek szerint egészen jó esély van.