Kemény Dénes kifakadt az olimpiai prémiumon

Vágólapra másolva!
Akár húszmillió forint is lehet a jutalma a pekingi olimpián aranyérmes magyar sportolónak. Elbert Gábor sportszakállamtitkár elmondta, hogy a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen megtették javaslatukat a kormánynak. A MOB 15 vagy 20 millió forintot kért, azaz az athéni játékok tízmilliójához képest legalább másfélszeres összeggel gazdagodhatnak a pekingi győztesek.
Vágólapra másolva!

Kemény Dénes, az olimpiai bajnok férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya sérelmezte, hogy a hagyományok szerint a csapatjátékosok az egyéni jutalmak felét kapják.

"Két olimpián vagyunk túl, soha nem foglalkoztunk azzal, hogy mekkora a prémium összege. Viszont mindkétszer szembesültünk azzal, hogy a csapatjátékosok jutalma ötven százaléka volt annak, amit az egyéni győztesek kaptak. A legtöbb országban nincs ilyen differenciálás" - mondta a tréner a www.vlv.hu oldalnak.

"Nem hiszem, hogy van olyan magyar egyéni olimpiai bajnok vagy olyan szurkoló, akit zavarna, hogy egy csapatsport aranyéremre képes játékosa ugyanazt a prémiumot kapja, mint az egyéni bajnok. Ez semmi más, mint a régi időkből megmaradt rossz reflex. Sydney után az égvilágon semmi nem történt, Athén után jobban jártunk: miután ismét szóvá tettem, az állami vezetés jelentősen megemelte a prémiumunkat, úgy emlékszem, hogy a fejenkénti 5 millió helyett a játékosok 8 millió forintot, azaz az egyéni győztes jutalmának 80 százalékát kapták" - tette hozzá a pólókapitány.

Athénban az egyéni aranyérmesek tehát tízmillió forintot kaptak, a második helyezettek nyolcmilliót, a harmadikok hatmilliót vihettek haza. Ezzel Magyarország a középmezőnyben foglalt helyet a jutalmazási listán.

Hogy valóban csak feleannyi pénzt kapnak a csapatjátékok képviselői az egyéni érmesekhez képest, az még korántsem biztos, a részletek kidolgozása ugyanis a szerdai MTI-hír alapján még hátravan, azt sem tudni még, hogy a pontszerzők teljesítményét mennyi prémiummal honorálják.