Társoldalunk:

Kína sajnálja Spielberg döntését

2008.02.14. 12:25

A kínai kormány csütörtökön sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Steven Spielberg a továbbiakban nem vállal szerepet az augusztusi, pekingi olimpia nyitó- és záróünnepségének megrendezésében.

A világhírű amerikai filmrendező művészeti tanácsadóként segítette a szervezőket, de szerdán visszalépett a feladattól, közlése szerint azért, mert Kínában csorbát szenved a demokratikus jogok, így a szólásszabadság gyakorlása, amellett pedig a távol-keleti ország a szudáni kormány oldalán avatkozik be az afrikai országban zajló háborús konfliktusba. 

"Kína sajnálja, hogy Steven Spielberg ilyen kijelentéseket tett" - közölte Liu Csien-csao, a külügyminisztérium szóvivője, aki egyúttal igyekezett elébe menni későbbi hasonló nyomásgyakorlásnak. "Nem szeretnénk, ha ezt az eseményt, melyet az egész világ vár, politikai jellegű problémák öveznék. Ez ellentétes az olimpiai eszmével. Azok az erőfeszítések, melyek arra irányulnak, hogy Kínát és a darfúri mészárlást összefüggésbe hozzák, meggondolatlanok és méltánytalanok" - tette hozzá.

Szudán darfúri tartományában 2003 óta harcolnak felkelőcsoportok a kormányhoz hű milíciákkal, s a múlt héten a központi erők három várost is bombáztak Nyugat-Darfúrban. Az ENSZ adatai szerint a fegyveres konfliktusban mostanáig mintegy 200 ezer ember vesztette életét, többségük vétlen áldozatként. A harcok és az éhínség elől menekülve 2,5 millióan váltak földönfutóvá. Szudán kőolajexportjának kétharmada irányul Kínába, ahonnan a szudáni vezetés fegyvert kap cserébe.  

Kína szudáni politikájával kapcsolatban megszólalt az olimpia szervezőbizottságának egyik szóvivője is, aki szerint országa mindent elkövet a válság megoldása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK