Németh Iván: olimpia helyett műtét

Vágólapra másolva!
Súlyosnak bizonyult a szombathelyi kötöttfogású birkózó Tvel Golden Grand Prix-n vasárnap kidőlt Németh Iván sérülése, a versenyző így biztosan nem lehet ott a pekingi olimpián. A Ferencváros 96 kg-os junior világ- és Európa-bajnoka térdsérülése miatt kénytelen volt feladni mérkőzését a szerb Frankovic ellen.
Vágólapra másolva!

A hazai szövetség tájékoztatása szerint a még Szombathelyen elkészített röntgenfelvétel szerint csonttörés nem történt. A hétfő délutáni budapesti vizsgálaton azonban kiderült, hogy a fiatal tehetség elülső keresztszalag-szakadást szenvedett és porcleválása van. Műtét is szükséges, a gyógyulás várhatóan négy hónapot vesz igénybe. Németh Iván esélyes volt a pekingi kiküldetésre.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) összesítése alapján a jelenlegi hivatalos állás szerint 111 magyar versenyző indulhatna a pekingi nyári olimpián. Ehhez jön még tíz sportol, aki - nem hivatalos számítás szerint - szintén ott lehet majd az augusztusi játékokon.

Az elmúlt hét második felében három ökölvívó - Kalucza Norbert (51 kg), Varga Miklós (60) és Káté Gyula (64) - szerzett kvótát, illetve a cselgáncsozó Bor Barna (+100 kg), valamint a női tőr válogatott ért el olyan eredményt, melynek alapján - a kvalifikációs szabályok értelmében - már nem szorulhat ki a majdani ötkarikás mezőnyből. Utóbbi három fővel szerepelhet az olimpián, hárman indulhatnak majd az egyéni versenyben is, de a csapatviadalon szükség - például sérülés - esetén egy tartalék is bevethető.

Korábban ugyanígy - tehát nem hivatalosan - biztosította helyét az olimpián a cselgáncsozó Csernoviczki Éva (48 kg), a párbajtőröző Szász Emese, valamint a férfipárbajtőr-csapat.

Világranglistás helyezése alapján a teniszező Szávay Ágnes is indulhat Pekingben. A mezőnyt a június 9-ei sorrend alapján töltik fel, az első 48 automatikusan kvótás lesz, ráadásul van korlátozás az országonként indítható játékosok számát illetően.

Függőben van két műugró Kormos Villő (3 m) és Mátyás Melinda (torony) részvétele, a nemzetközi szövetség egyelőre nem közölte, hogy az egy hete, Pekingben elért eredményükkel bekerülhetnek-e a majdani indulók közé.

Pillanatnyilag a vízilabda képviseli a csapatsportokat - a női és a férfi válogatott is megszerezte a részvételi jogot -, hozzájuk még a női kézilabdások csatlakozhatnak, ha március végén eredményesen veszik a franciaországi selejtezőt.

Magyarok 17 sportágban rendelkeznek - hivatalos vagy nem hivatalos - kvótával: asztaliteniszben, birkózásban, cselgáncsban, evezésben, kajak-kenuban, kerékpárban, műugrásban, ökölvívásban, öttusában, sportlövészetben, teniszben, tornában, vitorlázásban, vívásban és vízilabdázásban, illetve atléták és úszók szép számban értek el A, illetve B szintet, amely az indulás feltétele.

Kilenc sportágban - baseball, sofball, gyeplabda, kosárlabda, labdarúgás, műúszás, röplabda, tollaslabda és ritmikus gimnasztika - már eldőlt, hogy nem lesz magyar induló az augusztus 8-án kezdődő ötkarikás játékokon.