Vágólapra másolva!
Tart a levegőszennyezéstől, ezért nem kíván indulni a pekingi olimpia maratoni számában Haile Gebrselassie, az etiópok világcsúcstartója.
Vágólapra másolva!

Az asztmától szenvedő futó 10 ezer méteren - mely távon kétszeres olimpiai bajnok - viszont minden bizonnyal szerepelni fog.

"A kínai légszennyezettség nem tesz jót az egészségemnek, és túl nehéz lenne így több mint 40 km-t futni" - mondta a kiválóság. "Azonban nem kívánom kihagyni teljesen az olimpiát. Úgy tervezem, hogy 10 000 méteren rajthoz állok."

Az etióp sztár tervei azonban még változhatnak, ugyanis évek óta nem versenyzett pályán, menedzsere éppen ezért úgy nyilatkozott, "csak" 99 százalékig biztos, hogy a tavaly világcsúcsot (2:04:26 ó) futott atléta nem áll rajthoz Pekingben a maratonin. Gebrselassie a végső döntést május 24-e után hozza meg, miután eldől, hogy 10 000-en futhat-e a kínai fővárosban. Ezen a távon honfitársa, Kenenisa Bekele a világ- és olimpiai bajnoki címvédő.

Mindenesetre a 34 éves atlétát bizakodással töltheti el, hogy Dube Jillo, az etióp szövetség technikai igazgatója kijelentette, a szövetség mindenképpen nevezi őt a játékokra, a versenyszámról pedig Gebrselassie dönthet.