Paksy és Benedek első olimpiájára készül

Vágólapra másolva!
Paksy Tímea és Benedek Dalma élete első olimpiájára készül. Négy évvel ezelőtt, az athéni játékokra nem sikerült kijutniuk, habár a 2004-es Európa-bajnokságot megnyerték 500 párosban, de a következő válogatóversenyen kikaptak a Kovács, Janics kettőstől. Azóta azonban halmozták a sikereket, a két olimpia között Paksy Tímea hat, míg Benedek Dalma három világbajnoki aranyérmet szerzett.
Vágólapra másolva!

A tavalyi világbajnokságon, 500 méteren két ezüstérmet szereztek (K-2-ben és K-4-ben), amivel olimpiai kvóta is járt. Azonban a kajakos hölgyek az idei évben fényesebb medáliákra vágynak, s mindent ennek rendelnek alá.

"Természetesen minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy részt vehessünk az olimpián. Párosban és négyesben szeretnénk ott lenni Pekingben."- mondta Paksy Tímea.

Női kajakban három számban van lehetőség az indulásra, 500 méteren egyesben, párosban és négyesben. A válogatási elvek miatt a tavaly kvótát szerzett egységek, az olimpiai számban világbajnoki címvédők kivételével, nem indulhatnak saját számaikban a májusi, Milánóban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány ezt azzal indokolja, hogy minden szakágban, tehát a férfi és a női kajakosoknál, valamint a kenusoknál is szeretné, ha még legalább egy-egy indulási jogot kiharcolnának a versenyzők, ami a tavaly kvótát szerzett versenyzőknek már nem sikerülhet.

"Nem bánom, ha nem indulok az Eb-n, amennyiben kijutok az olimpiára, akkor az mindenért kárpótol"- jelentette ki Paksy, a páros vezérevezőse. Paksy és Benedek a júniusi, szegedi MOL Világkupán azonban már rajthoz áll fő számában, hiszen a tavalyi vb 1-6. helyezést elért indulóinak ez biztosítva van. A másik magyar egység a májusi válogató győztese, így a MOL Vk egyben válogatóverseny is. Ha ezt sikerrel veszik a hölgyek, valamint a rá három hétre következő második válogatón is győznek, akkor olimpiai indulónak mondhatják magukat.

"Gőzerővel készülünk, minden edzésen az olimpiai szereplés reménye motivál"- szögezte le Benedek Dalma.

A téli felkészülést nem zavarta sérülés vagy betegség, a budapesti edzéseket ősz óta kétszer két hét edzőtábor tette változatossá, mindkettőre Tatán került sor. Ám a munka legjelentősebb része most zajlik: a vízi alapozás február 29-től április 11-ig tart a kaliforniai San Diegóban. Az edzőtábor helyszíne az amerikaiak egyik központi felkészülési bázisa, amely a világ egyik legszínvonalasabb létesítménye, csodás infrastruktúrával, korántsem mellesleg: remek konyhával. Az időjárás pedig Dél-Kaliforniában hozza a kötelezőt: napközben 20-25 Celsius fokban öröm edzeni.

A Fábiánné Rozsnyói Katalin által irányított nyolcfős csapat a hazautazás után kezdi meg a csapathajók összeállítását. Az Egyesült Államokban összegyűjtött több száz kilométer jó alapot biztosít a próbálgatásoknak, ám a Paksy, Benedek kettős elkötelezett a páros iránt, s szeretné bizonyítani, hogy immár ők a jelen emberei - szemben az esetlegesen újra összeálló Kovács, Janics duóval.