Bojkottálhatja az olimpiát a francia csapat

Vágólapra másolva!
Nem zárta ki a pekingi nyári olimpia bojkottját Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök. Sarkozy, akit a délnyugat-franciaországi Tarbes-ban tett látogatása során újságírók kérdeztek a tibeti események kapcsán egy lehetséges bojkottról, úgy nyilatkozott, hogy "minden lehetőséget nyitva hagy", egyúttal a kínai vezetők felelősségérzetére apellált. Ugyanakkor nem mondta meg, hogy a nyitóünnepség bojkottjára gondol-e vagy pedig az egész játékokéra.
Vágólapra másolva!

"Azt akarom, hogy kezdődjön párbeszéd és válaszomat a kínai hatóságok válaszához mérem. Úgy gondolom, hogy így kell reagálni, ha eredményt akarunk elérni" - tette hozzá a francia államfő.

Közben a francia közszolgálati televízió is jelezte, elképzelhető, hogy nem közvetíti majd a pekingi olimpiai játékokat, ha Kína akadályozni fogja a híradást az esetleges tüntetésekről.

"Pillanatnyilag nem áll szándékunkban bojkottálni az olimpiát (...) de ha a kínai hatóságok valamilyen formában cenzúra alá vonnák a játékokat (...), és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ezt elfogadná, amit egy pillanatig sem hiszek, akkor (...) a France Télévisions elnöke szerintem kétségkívül amellett döntene, hogy nem közvetíti az eseményt" - mondta Daniel Bilalian, a francia köztévé sportszerkesztőségének vezetője az RTL rádióban.

"De ettől még messze vagyunk, egyelőre meg kell várni, hogyan alakulnak a dolgok" - tette hozzá.

A kínai televízió hétfőn megszakította az olimpiai láng ünnepélyes meggyújtásának közvetítését arra a rövid időre, amíg a kamerák a ceremóniát megzavaró emberjogi aktivistákat mutatták.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet egyik tüntetője "Bojkottáljátok azt az országot, amely lábbal tiporja az emberi jogokat" feliratú zászlót emelt a magasba a kamerák előtt, egy másik társa pedig a háttérből a "Szabadság! Szabadság!" jelszavakat kiabálta a lánggyújtás és a pekingi szervezőbizottság képviselőjének beszéde alatt.

Jacques Rogge, a NOB elnöke a görögországi incidenssel kapcsolatban azt mondta: szomorú, hogy ilyen esemény bekövetkezhet, de legalább nem voltak erőszakos megnyilvánulások.