A nap sportfotói: tekerj az olimpiára!

Vágólapra másolva!
Budapestre érkezett a Párizs-Peking olimpiai biciklitúra 119 fősre olvadt mezőnye. Még több mint tízezer kilométer áll előttük. A csapat a terepviszonyoktól függően napi 80-120 kilométert kerekezik, és ha minden jól megy augusztus 3-án, a nyári olimpia megnyitója előtt öt nappal érkezik Pekingbe.
Vágólapra másolva!

A túra március 16-án indult, célja a kerékpáros turizmus és az olimpiai eszme népszerűsítése.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=p4oC1RjtZvIB3yk8


A menet Franciaország, Németország és Ausztria után április 1-jén érkezett Magyarországra. Az első két hét alatt egy fő szállt ki a 120 fős csapatból. "Mindenki lelkes, a morál magas, de egyikünk úgy megfázott, hogy nem merte vállalni a folytatást" - mondta Yves-Marie Marchais szervező.

Forrás: [origo]

Autóúton mikrobusz és motorkerékpár biztosítja az öt csoportra osztott a mezőnyt, hogy ne tartsák fel túlzottan a forgalmat, ahol pedig van bicikliút, ott azon mennek. 12 országon át összesen 12 ezer kilométert tekernek, és hetente egy napot pihennek. Magyarország után, április 4-től Szerbia következik.

Forrás: MTI

A többség - 98 biciklista - francia, és van köztük kanadai, dán, spanyol, holland és kínai is. Bárki beállhat a menetbe, aki elfogadja az egymás közti versengést tiltó szabályokat. Egészen Pekingig viszont csak az tud tekerni az út közben csatlakozók közül, aki időben felkészült. "Sajnos a vízumok beszerzése öt hónapig tart" - mondta a szervező.

Forrás: MTI

A túrát a Francia Kerékpáros Turisztikai Szövetség (FFCT) szervezte. A fővédnök Nicolas Sarkozy köztársasági elnök, aki a tibeti zavargásokkal kapcsolatban a világ vezetői közül elsőként vetette fel lehetőségként a megnyitóünnepség bojkottját mint Kína megbüntetésének eszközét. "Az FFCT tavaly ünnepelte alapításának 120. évfordulóját. Kezdettől fogva megtartottuk a függetlenséget politikától és vallástól. Így lesz ez a jövőben is, és nagyon remélem, hogy a pekingi megnyitón ott leszünk mi is" - nyilatkozott Yves-Marie Marchais a kerékpárosok tiszteletére a budapesti Francia Intézetben tartott fogadáson.

Forrás: MTI