Nem tesznek lakatot az olimpikonok szájára

Vágólapra másolva!
Az olimpikonok bármilyen témában szabadon kifejthetik gondolataikat a pekingi nyári játékok idején, csak arra kell ügyelniük, hogy tiszteletben tartsák az olimpiai charta előírásait.
Vágólapra másolva!

"A kínaiak sose kérték, hogy befogjuk a versenyzők száját" - jelentette ki Hein Verbruggen, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) koordinációs testületének vezetője.

A játékok lebonyolítására vonatkozó szabálygyűjtemény többek között tiltja a politikai, vallási, illetve faji jellegű propagandát.

"Az olimpiai létesítmények a versenyeket szolgálják, nem lehetnek másnak a fórumai. Ezeken kívül viszont a sportolók azt mondanak, amit akarnak" - tette hozzá Verbruggen.

A NOB mindeközben biztosítékokat kapott a pekingi játékok szervezőitől arra vonatkozóan, hogy az internet-hozzáféréssel, illetve a televíziós közvetítéssekkel minden rendben lesz.

"Elégedettek vagyunk az elért eredménnyel. Minden okunk megvan arra, hogy bízzunk benne, a szervezők aranyérmes teljesítményt fognak nyújtani" - fogalmazott Hein Verbruggen.

NOB-illetékesek ezen a héten arra hívták fel ismételten a házigazdák figyelmét, hogy az internetcenzúrát fel kell oldani a játékokról tudósító újságírók számára. Becslések szerint mintegy 30 ezer akkreditált vagy nem akkreditált újságíró, riporter tudósít majd a játékokról.

Kevan Gosper, a koordinációs bizottság alelnöke szerint a hozzáférés korlátozása "nagyon rossz fényt vetne a rendező nemzetre".

A legutóbbi egyeztetések alapján a közvetítési jogokkal rendelkező televíziós társaságok szabadon működhetnek. Korábban úgy volt, hogy a kínai hatóságok egyes helyszíneken, például a Tienanmen téren korlátozzák majd az élő adásokat.

Kínában az általános eljárás szerint 30 mp-től egy percig terjedő késleltetés van az állami televíziókban, hogy a nem kívánt jeleneteket kivághassák. Legutóbb éppen ennek az eljárásnak következtében nem látták Kínában, amint az olümpiai lánggyújtás alkalmával, március 24-én egy emberi jogi aktivista beszaladt az éppen beszédet mondó Liu Csi, a pekingi játékok szervezőbizottsága (BOCOG) elnöke mögé.