Cselgáncsozóink utolsó esélye a kvótaszerzésre

Vágólapra másolva!
A hét végén Lisszabonban rendezik meg a cselgáncs Európa-bajnokságot, amely az európai olimpiai kvalifikációs sorozat záró versenye. Dzsúdósaink eddig hat kvótát szereztek, s a portugál fővárosban akár még további négyet is begyűjthetnek, de ehhez az érintetteknek bravúrok sorozatát kellene bemutatniuk. A 2005-ben világ- és Európa-bajnok Braun Ákos számára a bronzérem nem elegendő a pekingi részvételhez.
Vágólapra másolva!

Mint ismert, a tavalyi Rio de Janeiró-i vb-ről a súlycsoportok 1-5. helyezettjei közvetlenül kijutottak Pekingbe, így Ungvári Miklós (66 kg), Hadfi Dániel (100 kg), Baczkó Bernadett (57 kg) és Mészáros Anett (70 kg) is, akik valamennyien bronzérmesek lettek a brazil metropoliszban.

A többiekre gyötrelmes kvalifikációs versenysorozat várt: mindenkinek a négy legjobb eredményét figyelembe véve a férfiaknál a rangsor első kilenc, a nőknél az első öt helyezettje szerez kvótát. A sorozat záró versenye a hét végi lisszaboni Eb, amely a pontokat tekintve a legjobban "fizet": az érmesek száz, hatvan és negyven pontot kapnak, az ötödik helyezettek húszat, a hetedikek tizet.

A férfi +100 kg-ban nemzetenként egy versenyzőt, a kvótásokat pedig már nem számolva Bor Barna hatodik a rangsorban 72 ponttal, a női 48 kg-ban Csernoviczki Éva második 204-gyel, és Lisszabonban nem születhet olyan végeredmény, hogy lemaradjanak az olimpiáról; vagyis cselgáncsozóink pekingi csapata jelenleg hatfősnek tekinthető.

Több versenyzőnk nincs is pekingi indulást érő pozícióban, de az Eb-n akár még négy kvótát is szerezhetünk; igaz, ehhez az érintetteknek bravúrok sorozatát kellene bemutatniuk. A 2005-ben világ- és Európa-bajnok Braun Ákos számára a 73 kg-ban a bronzérem nem elegendő, s akár még az ezüst is kevés lehet. A paksi dzsúdós, aki az athéni olimpiáról is lemaradt, súlycsoportjában a kvótáért harcban levők között csupán a 17. helyen áll 42 pontjával.

Burján László a 60 kg-ban 13., neki 34 pontja van, s elméletileg Eb-bronzzal is kijuthat Pekingbe. Ifj. Nagysolymosi Sándor a 81 kg-ban csupán 18 ponttal rendelkezik, ám ezzel is 15., és a bronz számára is elegendő lehet az üdvösséghez. Farkas Bálint a 90 kg-ban (20. hely, 10 pont) csupán Európa-bajnoki címmel lehetne olimpikon, ezt csak elméleti lehetőségként említjük.

Forrás: [origo]

Ungvári Miklós már kijutott a pekingi olimpiára, Braun Ákos viszont nagyon nehéz helyzetben van

A nőknél a 63 kg-ban a korábbi junior világbajnok Szabó Brigitta 30 pontot gyűjtve a 10. helyet foglalja el, miközben az 5. spanyol versenyzőnek 62 pontja van. Mindez azt jelenti, hogy Eb-bronzzal Szabó is célba érhet, mert akkor négy pontja esik ki, és 66-tal zár.

Érdekesség, hogy az óceániai zóna kvalifikációs sorozatából Pekli Mária az 57 kg-ban ausztrál színekben kijutott Pekingbe, ahol 36 évesen immár ötödik olimpiáján vehet részt. Az Ausztráliába férjhez ment egykori bajai dzsúdós az 1996-os hágai Eb-n még a magyar válogatott tagjaként volt ezüstérmes, a 2000-es sydneyi olimpián azonban már új hazája színeiben szerzett bronzot "otthon".

Ami a magyar Eb-csapatot illeti, kedden eldőlt, hogy Hadfi Dániel nem utazik el Lisszabonba. A TFSE-Honvéd-Kipszer versenyzője az utóbbi hetekben vírusos fertőzéssel bajlódott, ami alaposan legyengítette, és egyelőre nincs megfelelő erőállapotban. Hadfi így nem védheti meg a tavaly Belgrádban kiharcolt Európa-bajnoki címét.

Az Eb-csapat, férfiak:
60 kg: Burján László (UTE)
66 kg: Ungvári Miklós (Kecskeméti JC)
73 kg: Braun Ákos (Paksi Atomerőmű SE)
81 kg: ifj. Nagysolymosi Sándor (Kecskeméti JC)
90 kg: Farkas Bálint (Honvéd-Kipszer)
+100 kg: Bor Barna (Paksi Atomerőmű SE).

Nők:
48 kg: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya)
52 kg: Perge Ilona (Kecskeméti JC)
57 kg: Baczkó Bernadett (KSI SE)
63 kg: Szabó Brigitta (Tatabánya-Herman DSE)
70 kg: Mészáros Anett (Paksi Atomerőmű SE).