Nem lesz magyar bojkott a pekingi olimpián

Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlése egyhangúlag támogatta, hogy a magyar sportolók vegyenek részt a pekingi játékokon és annak megnyitóünnepségén.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál elnök bejelentette, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem kíván részt venni a csapatgyűlésen és az eskütételen, Sólyom László köztársasági elnök viszont mindkét eseményen ott lesz.

A MOB-elnök a tibeti konfliktus nyomán kialakult helyzetről kijelentette: a bojkott nem megoldás, az tönkreteheti "a világ legnagyobb kulturális seregszemléjét". Hangsúlyozta: egyetlen bojkott sem érte el a célját, s biztos benne, hogy egyetlen magyar sportoló és sportvezető sincs, aki ne állna ki az emberi jogokért, és fel kell hívni a figyelmet, hogy induljon párbeszéd a kínai vezetés és a dalai láma között, de ez a politikusok dolga.

Schmitt közölte: Bajnai Gordon sportért is felelős önkormányzati és területfejlesztési miniszter korábban jelezte, részt vesz az olimpián, a kormányfő viszont nem kíván jelen lenni a csapatgyűlésen és az eskütételen, utóbbi két eseményen ott lesz a köztársasági elnök.

Schmitt kérte a közgyűlést, hogy támogassa a magyar sportolók olimpiai részvételét, és a tagok ezt egyhangúlag megszavazták.

Kamuti Jenő főtitkár a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezetének (ANOC) pekingi, 16. közgyűléséről beszámolva ismertette, hogy az ANOC támogatta a XXIX. játékok megrendezését, azon mind a 200 tagország részt vesz. Az ANOC egyben elutasít minden olyan szándékot, amely az olimpiát politikai célokra használja.

Molnár Zoltán igazgató a 2007-es költségvetést ismertetve elmondta, hogy a tervezett 536 millióval szemben 779 millió bevétele volt a MOB-nak, a hazai szponzorok például 42 millióval adtak többet. Ennek köszönhetően tavaly 23 egyesület és szövetség kapott rendkívüli támogatást, 24 millió forint értékben.

Kamuti az előkészítő bizottság munkájáról közölte, hogy elkészült az utazási terv és megtörtént a szállásfoglalás, jelenleg 143 magyar versenyző nevezhető a játékokra.

A közgyűlés végén díjak átadására került sor: MOB-érdemérmet kapott a K&H Bank, fair-play életműdíjat vehetett át Gyarmati Dezső, a nemzet sportolója. MOB-díjat kapott Bakonyi Péter világbajnok kardvívó, Illovszky Rudolf, a Vasas labdarúgócsapatának legendás edzője, Harmat József torna mesteredző, Rázsó Pál, a tollaslabda "hazai apostola", Hazsik Endre, a KSI igazgatója és Orendi Mihály, a debreceni sportcentrum igazgatója.

A közgyűlés zárásaként divatbemutató keretében bemutatták az olimpiai csapat pekingi sportruházatát. Végül bejelentették, hogy Schmitt Pál védnöksége alatt 42 napos országjáró maraton indul "sporttal a drogok ellen" mottóval.