Tanzániába érkezett az olimpiai láng

Vágólapra másolva!
Tanzánia legnagyobb városának, Dar es Salaamnak a polgármestere átvette az olimpiai fáklyát szombat este egy kínai tisztviselőtől, s arról biztosította őt, hogy a láng útja zavarmentes lesz a kelet-afrikai országban.
Vágólapra másolva!

Az eredetileg 25 kilométeresre tervezett utat mindamellett öt kilométerre kurtították, bár Adam Kimbisa polgármester azt hangoztatta, hogy nem a Kína-ellenes tiltakozásoktól való félelem, hanem a nagy esőzések miatt.

A kenyai Nobel-békedíjas Wangari Maathai asszony viszont már csütörtökön közölte, hogy Kína tibeti emberjogi magatartása ellen tiltakozva visszalép, és mégsem viszi a lángot Tanzániában. Mint mondta, döntésével az emberi jogok mianmari helyzete és a szudáni Dárfúr tartomány humanitárius válsága ellen is protestálni akar.

Dar es Salaam repülőterén újságírók és sportvezetők várták a gépet, amelyen a Kínai Olimpiai Bizottság egyik tagja érkezett. A tisztviselő átadta a fáklyát a város első számú vezetőjének, akit mintegy tucatnyi rohamrendőr vett körbe az átvételkor.

Tanzánia, amely baráti - s nem utolsósorban fejlődő gazdasági - kapcsolatokat ápol Kínával, az olimpiai láng egyetlen afrikai állomása. A következő állomás vasárnap az Öböl-beli Omán lesz.