Vágólapra másolva!
Az év első négy hónapjában kiemelkedő eredményeket elért és olimpiai kvalifikációt szerzett sportolókat köszöntött csütörtökön az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM).
Vágólapra másolva!

A Puskás Ferenc-stadion Iharos termében rendezett fogadáson Elbert Gábor sportszakállamtitkár emlékeztetett a MOB közgyűlésének megerősítő állásfoglalására, amely szerint, bár vannak kérdőjelek, a magyar sportolók ott lesznek a pekingi olimpián, erről nem lehet vita. Azt is hangoztatta, hogy a sportolók nem lehetnek játékszerei a politikának. A szakállamtitkár kiemelte, hogy tavalyhoz képest komoly pénzügyi növekmény segíti a versenyzőket, és összesen hárommilliárd forint áll rendelkezésre az ez évi olimpiára és paralimpiára.

Elbert méltatta a kiválóan teljesítő versenyzőket, felkészítőiket, majd elismerő oklevelet nyújtott át a megjelenteknek. Így a paralimpiai asztalitenisz Európa-bajnokságon második helyezést elért Csonka Andrásnak, az asztalitenisz-világbajnokságon ötödik női csapat tagjai közül Póta Georginának, Lovas Petrának és Li Binnek, a rövid pályás gyorskorcsolyázó-Eb-n 500 méteren második Huszár Erikának és az ugyanott 1000 m-es távon harmadik Darázs Istvánnak.

Eredményes világversenyt zárt az év első negyedében a magyar úszósport is. A márciusi, eindhoveni kontinensviadalon két Európa-bajnoki címet nyert Cseh László (200 és 400 m vegyes) s győzött Kis Gergő is (800 m gyors). Kovács Emese (200 m pillangó), Hosszú Katinka (400 m vegyes) és Verrasztó Evelyn (200 m vegyes) ezüstöt, Mutina Ágnes (200 m gyors) és Szepesi Nikolett (200 m hát) bronzérmet érdemelt ki. Barta Nóra az 1 m-es műugrásban végzett Eb-másodikként a holland városban.

Birkózásban Európa-bajnok lett Bácsi Péter (kötöttfogás, 74 kg), bronzérmes Módos Péter (kötöttfogás, 55 kg), Wöller Gergely (szabadfogás, 60 kg) és Sastin Mariann (63 kg), míg a tornászok Európa-bajnokságán Korcsmáros Enikő ugrásban hetedik helyezést ért el.

A csütörtökön köszöntöttek között volt az olimpiai kvalifikációt szerzett nőikézilabda-csapat, amelyet Pastrovics Melinda, Szamoránsky Piroska és Kovacsicz Mónika képviselt, az augusztusi ötkarikás játékokra ugyancsak kijutott férfikard-csapat - Nemcsik Zsolt, Szilágyi Áron, Lontay Balázs, Decsi Tamás -, az egyéni párbajtőröző Mincza-Nébald Ildikó és a kardozó Nagy Orsolya, továbbá a műugrásban pekingi kvótát kiharcolt Kormos Villő.

Az olimpiai kvalifikációt szerzett nőivízilabda-válogatottból Györe Anett, Kisteleki Dóra, Horváth Patrícia és Takács Orsolya volt jelen az ünnepségen.