Társoldalunk:

Hetvenéves a legeredményesebb magyar súlyemelő

2008.05.08. 16:47

Földi Imrét, Magyarország első súlyemelő olimpiai bajnokát, a Nemzet Sportolóját 70. születésnapja alkalmából csütörtökön képviselő-testületi ülésen köszöntötték Tatabányán.

Az ünnepségen egy bányászlámpát is átadott az olimpiai, világ- és Európa-bajnok klasszisnak Lévai Ferenc alpolgármester, emlékeztetve arra, hogy Földi Imre Kecskemétről Tatabányára kerülésétől kezdve folyamatosan kitartott klubja, a TSC és városa mellett.

Földi a hazai és a nemzetközi súlyemelőélet főszereplőjeként 1957 és 1976 között összesen öt olimpián, tizenöt vb-n és tizenhat Eb-n vett részt. Első magyar bajnokságát 1957-ben nyerte, első országos csúcsát 1959-ben Tatabányán érte el, majd 1972-ben, Münchenben lett Magyarország első ötkarikás aranyérmese súlyemelésben. Eredménylistája szinte páratlan, hiszen a vb-ken húsz (hat arany, kilenc ezüst, öt bronz), az Eb-ken pedig tizenkilenc (tíz arany, hét ezüst, két bronz) érmet nyert, huszonnégy világrekordot állított fel.

Pályafutása befejezése után a súlyemelő-szakosztálynál dolgozott, ő edzette lányát, Földi Csillát, aki édesapja nyomdokaiba lépve kiváló versenyző, sokszoros Európa-bajnok lett. 

Tatabánya 2003-ban díszpolgári címmel tüntette ki a sportág élő legendáját, 2005-ben az évszázad súlyemelőjének, 2007-ben a Nemzet Sportolójának választották meg, a megyeszékhely sportcsarnoka is Földi Imre nevét viseli.