Pingpongban két ponton múlt a pekingi csapatkvóta

Vágólapra másolva!
Póta Georgina után Lovas Petra és Jakab János is egyéni kvótát szerzett az asztaliteniszezők budapesti olimpiai világselejtezőjén, mégis keserű a szánk íze. A negyedik helyen végzett Póta ugyanis hajszálra volt a szenzációtól, hogy legyőzze a világranglista 12. helyén álló hongkongi Tie Janát - 3:2-re, a hatodik szettben pedig 9-4-re vezetett ellene -, és ezzel kvótához juttassa női csapatunkat is.
Vágólapra másolva!

A Körcsarnokban vasárnap délelőtt 10 órakor többek között kétfrontos magyar-fehérorosz ütközettel kezdődött a világselejtező záró napi programja, a nőknél a negyeddöntőben Póta Georgina (a világranglistán 56.) Kostrominával (79.), a 9-16. helyért Lovas Petra (78.) a Pavlovich-ikrek gyengébbikével, Veronikával mérkőzött.

S mindkét mérkőzés magyar győzelemmel zárult, Póta 4:1-re (-9, 7, 6, 4, 8), Lovas 4:3-ra (-7, 9, 5, -11, 7, -9, 5) diadalmaskodott. Mindez azt jelentette, hogy a már kvótás Tóth Krisztina és a szombaton célba ért Póta után Lovas is kijutott az olimpiára.

"Legyen szó bármely versenyről, mindig nehezen lendülök bele, szombaton ráadásul rettenetesen izgultam is. Ma már nem remegett a kezem, és az az igazság, hogy a mostani ellenfelem stílusa jobban is fekszik nekem, mint a tajvani lányé, akitől tegnap kikaptam" - nyilatkozta a Postás versenyzője.

Póta meccse meglehetősen furcsa véget ért, mert miután Kostromina az ötödik játszmában 7-2-ről 8-8-ra kiegyenlített, majd a következő pontot elbukta, dühében belerúgott a labdába, amiért büntetőponttal sújtották. S mivel a fehérorosz lány nem csillapodott le, sőt, még mérgesebb lett, és újra a labdán töltötte ki a dühét, még egy piros lapot kapott, ami a találkozó végét jelentette.

"Jobban szerettem volna úgy nyerni, hogy én ütöm be az utolsó pontot, és szerintem a mérkőzésvezető túl szigorú volt" - jegyezte meg Póta, akivel közvetlenül a mérkőzés előtt voltak szigorúak, ugyanis az ütőborítását nem találták a szabályoknak megfelelőnek. Így Póta jobb híján az olasz Negrisoli ütőjét kérte kölcsön (!), és egy ilyen csere ebben a sportágban óriási hátrány.

"Az engedélyezett szoftom eleve négy milliméter vastagságú, és ha ezt felragasztjuk, a borítás értelemszerűen vastagabb lesz a szabályok által előírt négy milliméternél. Tulajdonképpen rossz a szabály, de eddig nem szórakoztak velünk... Hirtelen csak Negrisolitól tudtam olyan ütőt kérni, ami szabályos. S bizony erről egészen máshogy pattant a labda, mint az enyémről" - mondta el a Statisztika játékosa, aki győzelmével bejutott az elődöntőbe.

A férfiaknál a 9-16. helyért Jakab János (118.) újabb bravúrral szolgált, 4:1-re (9, 6, -7, 10, 4) verte a világranglistán 38. cseh Korbelt, ezzel eldőlt, hogy a 12. helynél hátrébb nem végezhet, így Lovashoz hasonlóan már neki sem kellett számolgatnia, őt is olimpiai résztvevőnek tekinthettük. "Tegnap még csak kilencvenöt százalékra tettem, hogy ott vagyok Pekingben, most már száz százalék, de egyelőre még mindig alig akarom elhinni... Szerettem volna persze kijutni az olimpiára, de igazából azt hittem, hogy majd csak a londoni játékokon lehetek ott" - vallotta be a BVSC 22 éves játékosa.

Jakab később a szerb Karakasevicset (49.) is legyőzte 4-2-re, majd 4-3-ra kikapott a portugál Freitastól (119.), így a 10. helyen zárt. S ez hatalmas bravúr, hiszen a mezőnyből a világranglistás helyezések alapján mindössze huszonötödikként rangsorolták. A további helyosztókon Pázsy Ferenc (115.) még szombaton este 4:2-re kikapott a román Ciotitől (110.), vasárnap viszont 4-1-re verte a lett Burgist (341.), majd 4-0-ra nyert a szlovák Keinath (95.) ellen is, így a 21. helyen végzett. A nőknél a 9-12. helyért Lovas Petra az ukrán Pesotskától (146.), majd az orosz Fagyejevától (102.) is kikapott - mindkettőjüktől 4:0-ra, így 12. lett.

Póta Georgina az elődöntőben sajnos drámai meccsen 4:3-ra (16, 4, -9, 9, -7, -9 -12) alulmaradt a világranglista 12. helyén álló hongkongi Tie Janával szemben. Hiába vezetett 3:2-re, a hatodik játszmában pedig 9-4-re, a jóval előrébb rangsorolt ellenfele ekkor zsinórban hét pontot szerzett, és egyenlített. A döntő szettben Póta öt meccslabdát hárított, de a hatodikat Tie Jana már kihasználta.

Így versenyzőnkre a spanyol-kínai Shen Yanfei (36.) elleni bronzmérkőzésen várt a feladat, hogy megszerezze a csapatkvótát, amihez dobogós helyezésre volt szükség. Rosszul indult a találkozó, a honosított ibériai szerezte az első hat pontot, 10-1-re húzott el, és 11-3-ra hozta a nyitó játszmát. A második és a harmadik 11-9-re lett az övé, a negyediket viszont Póta nyerte 13-11-re. Ám az ötödikben újra Shen Yanfei volt a jobb, 11-5-re, és ezzel 4:1-re győzött a találkozón.

Mindez azt jelenti, hogy a pekingi olimpián asztaliteniszben Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra és Jakab János révén csak az egyéni versenyekben leszünk érdekelve.