Társoldalunk:

Máthé Vivien közel a pekingi kvótához

2008.05.19. 10:06

Az olimpia előtt öttusázóinknál férfi vonalon "túlkínálat" van, hiszen négyen (Balogh Gábor, Horváth Viktor, Németh Róbert, Tibolya Péter) is kvótát szereztek, ám az ötkarikás játékokon nemzetenként csupán ketten vehetnek részt. A nőknél egyelőre csak Vörös Zsuzsanna jutott ki Pekingbe, ám a kvalifikációs sorozat záró állomását jelentő, jövő csütörtökön kezdődő budapesti világbajnokságon Máthé Vivien is csatlakozhat hozzá.

A pekingi olimpia öttusa versenyein a férfiaknál és a nőknél egyaránt harminchat induló lesz.  Jelenleg huszonhárman rendelkeznek kvótával: a 2007-es vb dobogósai, a Vk-döntő győztese, a kontinentális bajnokságokról pedig tizenkilencen kvalifikálták magukat. A budapesti vb-n az érmesek szintén kvótához jutnak, a rendező jogán Kína egy helyet kap, ketten szabad kártyával vehetnek részt az olimpián, "elméletileg" heten pedig a világranglistáról jutnak ki. Ám mivel az ötkarikás játékokon minden nemzet legfeljebb két versenyzőt indíthat, már eddig is több hely "felszabadult".

A férfiaknál Magyarország négy, Oroszország és Kína három kvótát szerzett, azaz a világranglistáról további négyen juthatnak ki Pekingbe. S ez a létszám még nőhet is, amennyiben a budapesti vb-n olyanok végeznek a dobogón, akik már biztosították a pekingi részvételüket. Nekünk számolgatni azonban csak a nőknél kell, ahol a német Schöneborn és az egyiptomi Medany két különböző versenyen is kiharcolta a kvótát, a kínaiaktól ugyancsak visszaszáll egy hely, így itt a világranglistáról legalább tízen kikerülnek Pekingbe. Ha viszont a budapesti vb dobogósai már ott vannak az olimpia mezőnyében, akkor tizenhárman.

A világranglistán Máthé Vivien jelenleg a 36. helyen áll, de nemzetenként két versenyzőt figyelembe véve, a már kvótásokat pedig kihúzva a 10-11., így jó esélye van a pekingi részvételre.

- Számolgat mostanában? - kérdeztük a székesfehérvári Alba Volán-Bericap 25 éves, váltóban világbajnok versenyzőjét.
- Azt tudom, hogy egy litván lánnyal állok holtversenyben a tizedik helyen, és ez a pozíció már elegendő lehet az olimpiához. Szóval, az a legfontosabb, hogy a mögöttem állók ne előzzenek meg. Komolyabban nem megyek bele a számolgatásba, inkább e helyett is készülök a vb-re. A kladnói Vk-ra sem utaztam el, itthon edzettem, hogy majd a vb-n érjek el jó eredményt.

Forrás: [origo]
A budapesti világbajnokságon Máthé Vivien (balra) csatlakozhat Vörös Zsuzsannához

- Egy hónapja a párizsi nemzetközi versenyen bronzérmes lett, és ez azért bizakodásra adhat okot.
- Én is reménykedem, hogy megfelelek majd az elvárásoknak. A párizsi verseny kapcsán azért azt bevallom, hogy ott nem volt igazán erős a mezőny. Dobogón állni természetesen mindig nagyon jó érzés, de a tavalyi Világkupa-döntőben elért kilencedik helyemet sokkal többre tartom.

- A vb-n milyen helyezést írna alá előre?
- Azt mindenképpen, hogy az első tízben végzek. Ez már nagyon jó eredmény lenne, és tutira kint lennék vele Pekingben.

- Feldobja, vagy inkább feszélyezi, hogy itthon lesz a világbajnokság?
- Biztos jobban dobog majd a szívem, de egyúttal inspirálóan is hat hazai rendezés. Rengeteget számít, hogy karnyújtásnyira lesznek tőlem a szeretteim.

- Mekkora előnyt jelenthet, hogy a lóállomány is ismerős lesz?
- Kétségtelen, hogy valamennyi lóról lesznek információim, azonban Fehérvárról, ahol edzem, csak ötöt hoznak fel a vb-re. Az biztos, egyáltalán nem bánnám, ha közülük húznék a sorsoláson. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK