Martinek János: Öttusában mindig legalább tízen esélyesek

Vágólapra másolva!
Olimpiai sorozatunkban egykori ötkarikás bajnokainkat és érmeseinket keressük fel, hogy mondják el a véleményüket a játékok és saját sportáguk változásairól, illetve beszéljenek Pekinggel kapcsolatos várakozásaikról. A mai részben Szöul kétszeres öttusabajnokát és Atlanta bronzérmesét, Martinek Jánost kérdeztük.
Vágólapra másolva!

- Milyen az élete, mivel foglalkozik manapság?
- Az életemet megfelelőnek ítélem meg. Jelenleg megbízott igazgató-helyettesként dolgozom a Zuglói Sportközpont és Pedagógiai Szakszolgálatnál, mint sportszervező és pedagógus.

- Mennyiben változott meg az olimpia az ön idejéhez képest?
- A legutóbbi olimpiámhoz képest nem nagyon. A '88-as szöuli olimpián még egyéni és csapatversenyt rendeztek, mindkettőben sikerült aranyérmet nyerni. A '96-os atlantai játékokon azonban már egy nap alatt, s csak egyéniben lettünk megméretve, ott bronzérmet szereztem.

- Hol tartja az olimpiai érmeit?
- Otthon van egy vitrin, amelyben az egyik polcot az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmeim töltik meg. A további érmek halomban állnak egy ezüsttálcán, míg a serlegeim több lakást is díszítenek, a mamámnál és nővéremnél is van belőlük.

- Milyen változásokon ment keresztül a sportága a visszavonulása óta?
- Lovaglásban más lett a pontozás, a többi sportág nem változott. A Nemzetközi Öttusa Szövetség a következő években szeretné bevezetni, hogy a futás és a lövészet együtt kerüljön lebonyolításra, mint a biatlonban.

- Ha most lenne abban az életkorban, mint olimpiai sikerei idején, hogyan boldogulna a jelenlegi mezőnyben?
- Azt gondolom, hogy hasonlóan szép sikereket érhetnék el, de sokkal nagyobb előnyben lennék, ha azokkal a tapasztalatokkal állhatnék rajhoz, amiket a 25 éves versenyzés során összegyűjtöttem.

- Milyennek látja a magyar sport, illetve sportolóink helyzetét?
- A sporttámogatások csökkentése miatt olimpiáról olimpiára nehezebb helyzetbe kerülnek a versenyzők és az egyesületek, de a magyar sport színvonalnak köszönhetően mindig akadnak olyanok, akik a mostoha körülmények ellenére is csodálatos eredményeket tudnak produkálni.

- Hány magyar aranyérmet vár az olimpián?
- Ötöt-hatot.

- Olimpikonjaink közül kiknek a szerepléséhez fűzi a legnagyobb reményeket?
- Nem vagyok már annyira közel az élsporthoz, hogy jóslatokba bocsátkozhassak, de mindig van egy-két olyan versenyző, akire lehet számítani. Kajak-kenuban biztos, hogy lesz magyar győzelem, és az öttusában is mindig megvan a nyerés esélye.

- Mit gondol, ki okozhat meglepetést a magyar csapatból?
- Nehéz megmondani, mert nem ismerem az összes magyar indulót, illetve a teljesítményüket, így azt sem tudhatom, hogy mire lehetnek képesek.

- Jelenleg kit tart sportágában a világ legjobbjának?
- Öttusában mindig van legalább tíz éremesélyes versenyző, és büszkén mondhatom, hogy rendszerint a magyarok is köztük vannak. A férfiaknál mindkét magyar induló reményteljes, míg a lányoknál Vörös Zsuzsa tekinthető esélyesnek. A szovjet utódállamok versenyzői a legnagyobb ellenfeleink.

- Milyen újdonságokra számít Pekingben?
- A sportlétesítmények okozhatnak számomra meglepetéseket, már a látványtervek is lenyűgöztek.

Forrás: MTI
Az Ötvenhat csepp vér című rockmusical főpróbáján

- Mit a véleménye Tibet helyzetéről?
- Azt gondolom, hogy a szabadság alapvető emberi joga mindenkinek. Mint sportoló nagyra tartom, hogy az olimpia ideje alatt még a háborúkat is megszakították. Egyszer el kellene jutni odáig, hogy ne legyen világon ennyi ellenségeskedés, hiszen a saját környezetünket pusztítjuk ezzel, és a jövő nemzedékeinek okozunk még nagyobb problémákat.

- Mi foglalkoztatja éppen a legjobban?
- Mindig az, ami éppen a feladatom, mert csak így tudom maradéktalanul a legjobban ellátni a dolgaimat.