Nyolc módon lehet doppingvétséget elkövetni

Vágólapra másolva!
Sportágvezetői értekezletet tartott a Magyar Olimpiai Bizottság: a csapat vezetői alig két hónappal a pekingi játékok rajtja előtt a MOB-delegáció utolsó helyszíni tapasztalatait osztották meg a szövetségek illetékeseivel, illetve a doppingellenes szabályzatokról adtak részletes tájékoztatást. A megbeszélésen elhangzott, nyolc módon lehet doppingvétséget elkövetni - a pozitív minta csupán egy ezek közül. "Ha valaki nem adott mintát, aznap mérlegelés nélkül hazaküldjük" - szögezte le Molnár Zoltán csapatvezető.
Vágólapra másolva!

Kamuti Jenő bevezetőjében elmondta, a NOB szemlebizottságával összhangban állapítható meg: minden idők legszebb, legjobb olimpiai faluja várja a versenyzőket Pekingben. A főtitkár ugyanakkor jelezte: az Európai Olimpiai Bizottságok szervezetének legutóbbi, kétnapos sorrentói értekezletén teljes fél napon át a dopping volt a téma.

Molnár Zoltán csapatvezető bejelentette, a MOB illetékesei a lehető legtöbb kerettaggal kívánnak találkozni a rajtig hátralévő időszakban, hogy tájékoztassák őket a doppingkérdéssel kapcsolatban, emellett azt kérte a sportágvezetőktől, olvastassák el még egyszer a három éve aláíratott sportolói szerződést a versenyzőkkel, az emlékezet felfrissítése végett, elvégre az abban szereplő jogok és kötelezettségek némelyikéről, meglehet, elfeledkeznek az olimpikonok.

Az előttünk álló hetekben még egy papír aláírása vár valamennyi pekingi indulóra: a részvételi nyilatkozat szignálása, továbbá egy olyan nyilatkozaté, amelyben a sportoló kijelenti, van-e TUE-engedélye (elsősorban asztmás versenyzőkre vonatkozik), volt-e a kötelező egészségügyi szűrése a Sportkórházban, megvan-e a MOB által előírt négy negatív doppingvizsgálat. A versenyzőnek ezen túlmenően felelőssége teljes tudatában kell nyilatkoznia arról, hogy doppingmentesen készült és így is fog versenyezni a játékokon - a MOB pedig a nyilatkozat megerősítését elvárja a sportoló edzőjétől, a sportági keretorvostól, a szövetségi kapitánytól, valamint a szövetség elnökétől.

Molnár Zoltán jelezte, esetleges pozitív minta esetén a normál eljárást fogja követni a csapatvezetés, azaz a fegyelmi eljárás végéig megadja az ilyenkor elvárható segítséget a sportolónak. "Ha azonban arról kapok értesítést, hogy valaki nem adott mintát, akkor aznap mérlegelés nélkül hazaküldjük" - szögezte le a csapatvezető. Molnár Zoltán külön felhívta a figyelmet arra, hogy a NOB május 22-én kiadta az olimpián érvényes doppingellenes szabályzatát, amely más, mint a mindennapok regulái - a magyar fordítást nemsokára eljuttatják valamennyi olimpikonnak.

Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató ezzel kapcsolatban elmondta, a NOB szabályzata felülírja a nemzetközi szövetségek szabályzatait: jellemző egyébként, hogy az athéni 22 oldalhoz képest 43 oldalt tesz ki a paragrafus-gyűjtemény. Az igazgató jelezte, 8 módon lehet doppingvétséget elkövetni - a pozitív minta csupán egy ezek közül. A szabályzat leszögezi: a végső felelősség a sportolót terheli, gyanú esetén ugyanakkor a NOB-ot terheli a bizonyítás felelőssége.

A szabályzat 2007. július 27. és augusztus 24. között érvényes, mégpedig globálisan: azaz bárhol a világon ellenőrzés alá vonható egy benevezett olimpikon, ha a NOB orvosi bizottsága szükségesnek véli, egy nap akár kétszer is.

Vétség esetén a NOB fegyelmi bizottságának döntése azonnal érvényesítendő, függetlenül attól, hogy az csupán az elsőfokú döntés - 21 napon belül lehet fellebbezni a CAS-hoz, amely kizárólagosan jogosult a másodfokú döntés meghozatalára. Nagy Zsigmond jelezte, ha valaki az olimpia alatt nem jelenik meg egy vizsgálaton, és a játékokat megelőző 18 hónapban volt már két hasonló mulasztása (holléti szabály megsértése), akkor megvalósul a doppingvétség, azaz a szankciók ugyanazok lesznek, mintha pozitív mintát adott volna. Az igazgató külön felhívta a figyelmet arra, hogy a MOB saját doppingellenes szabályzatát a WADA is jóváhagyta, azaz a NOB által jogerősen elítélt sportoló további retorziókra számíthat az olimpiát követően (örökös eltiltás az olimpiákról).

Forrás: Getty Images

Ruza József, az úszók főtitkára felvetette, hogy a tavasz slágerének számító új csúcsszer, az IFG Long-3 esetében állásfoglalást kértek a MOB-tól, vizsgálja-e ezt az anyagot a WADA, és szerepel-e egyáltalán a tiltólistán. Kamuti Jenő elmondta, az IGF szerepel a NOB által kiadott hivatalos tiltólistán, Sorrentóban pedig az is elhangzott, hogy a WADA a növekedési hormonokkal egyetemben az IGF-használatot is képes feltérképezni.

Molnár Zoltán végül elmondta, a csapatvezetés arra törekszik, hogy a játékok alatt valamennyi fontos egészségügyi terület le lesz fedve (azaz a versenyzőkkel tartó orvosok között nem csupán sebészek lesznek, de például belgyógyász is).

A csapatvezető végül bejelentette, hogy az utóbbi hetek pluszkvótái további kísérők akkreditálást tették lehetővé az éremesélyes sportágakban (függetlenül attól, hogy mely sportág szerezte a helyet): azaz további szakember kiutazására nyílt lehetőség úszásban, vízilabdában, kézilabdában, vívásban, öttusában, kajak-kenuban és birkózásban, és a MOB vezetői bíznak abban, hogy július közepéig még duzzadhat a csapatlétszám, és így az ökölvívók, a cselgáncsozók és a sportlövők edzői teamjei is bővülhetnek.