Tilos szabadban aludni és részegeskedni az olimpián

Vágólapra másolva!
Közzétette a legfontosabb tiltásokat az olimpia idejére a pekingi játékok szervezőbizottsága (BOCOG).
Vágólapra másolva!

A csak kínai nyelven kiadott, kilencoldalas szabályzat első helyen kimondja, hogy minden tüntetést, felvonulást, parádét és egyéb nyilvános gyűlést előre be kell jelenteni a rendőrségen, máskülönben nem engedélyezett megmozdulásnak tekintik.

A helybélieknél lakó külföldieknek érkezésüktől számítva 24 órán belül jelentkezniük kell a hatóságoknál, máskülönben nemkívánatos személynek minősülnek.

Nem szabad belépniük az országba prostituáltaknak, pszichés betegségben szenvedőknek és fertőző betegeknek. Tilos Kína területére vinni olyan publikációkat, adathordozókat, képeket vagy felvételeket, amelyek ártalmasak az ottani politikára, kultúrára, erkölcsre és gazdaságra.

Pekingben tilos a szabadban éjszakázni, a nyilvános helyen részegeskedőket pedig a rendőrség őrizetbe veszi. A látogatók nem juthatnak el Kína minden részére, Tibetbe például a márciusi lázongások óta nem léphet be turista vagy újságíró.

A BOCOG okmánya a sok tiltás között mindössze egyetlen engedményt tartalmaz: az ötkarikás vendégek fejenként egy kutyát vagy macskát magukkal vihetnek...