Magyar ellenfelekkel is számolnunk kell Pekingben

Vágólapra másolva!
Az 1990-es években világméretet öltött a sportolók más nemzet színeiben való indulása, ez a jelenség nem kerülhette el Magyarországot sem. Amíg az érkezési oldalon olyan csillagokkal gazdagodtunk, mint a kézilabdázó Radulovics Bojana és Pérez Carlos, a vízilabdázó Gergely István vagy a kajakos Janics Natasa, addig veszteséglistánk is bővült. Sportolóink kivándorlása közvetlenül vagy közvetetten a magyar sportot is érintheti és eredményességét befolyásolhatja. Ki gondolná, hogy Pekingben is lesz néhány magyar, aki más nemzet színeiben áll rajtkőre. Lajstromba vettük őket!
Vágólapra másolva!

Tradicionális sportágunk, a vívás számtalan olimpiai, világ- és Európa-bajnokot vonultathatott fel az idők során. Az tény, 1908 óta mindössze négy nyári olimpia akad, amelyen nem született magyar elsőség: 1980-ban, 1996-ban, illetve két olyan eseményen, amelyen Magyarország nem vehetett részt, 1920-ban és 1984-ben.

Arra már volt példa, hogy magyar edzők adják át tudásukat külföldi tanítványoknak, ám sokkal nehezebb megemészteni, amikor sikersportágunk tehetségei más színekben lépnek pástra.

Király Hajnalka még a magyar nőipárbajtőr-csapattal lett négyszeres világbajnok (1993, 1995, 1997, 2002), vb-2 (1994), kétszeres Európa-bajnok (2001, 2002) és Eb-2. (2000), s nyert háromszor is egyéni Eb-bronzot (1996, 2000, 2001). Ám a családi életében történt változás miatt döntenie kellett.

"Az talán bocsánatos bűnnek számít, ha valaki szerelemből hagyja el a szülőhazáját. Még 1999-ben, egy Rio de Janeiró-i Világkupa-versenyen ismertem a férjemet, Patrick Picot-t, aki az 1980-as moszkvai olimpián győztes francia párbajtőrcsapat tagja volt. 2000. július 13-án költöztem ki Franciaországba, az esküvőnk pedig napra pontosan két évre rá, tehát 2002. július 13-án volt. De aztán örök hűséget esküdtünk egymásnak Veszprémben is" - nyilatkozta egykoron az [origo]-nak.

Király 2002 decemberében jelentette be, a francia válogatottban próbálja meg kiharcolni az athéni olimpiai részvételt. Sikerült, a görög fővárosban már Laura Flessel-Colovic, Maureen Nisima és Sarah Daninthe oldalán vehette át a megérdemelt bronzérmet.

Király kiharcolta a pekingi részvételt is, azaz augusztusban ismét előfordulhat, hogy honfitársnője ellen kell pástra lépnie.

Bujdosó Alexandra a fiatalabb generációt képviseli. Az 1988-as szöuli olimpián győztes magyar kardcsapat tagjának, Bujdosó Imrének lánya 1980-ban született, s bár a 2004-es plovdivi kadett világbajnokságon még a magyar kardválogatott tagjaként lett ezüstérmes, ma már a németeket erősíti.

Alexandra a Königsbacher SC Koblenz színeiben versenyez, ahol édesapja az edzője-. A felnőttek között 2006-ban mutatkozott be, a torinói világbajnokságon egyéniben és csapatban is nyolcadik lett, az izmiri Eb-n egyéni 8. helyét megismételte, a német csapat azonban a hatodik lett.

Tavaly a szentpétervári világbajnokságon egyéniben a 39. helyen zárt, a genti kontinensviadalt 38. pozícióban zárta, csapatban nyolcadik lett.

Forrás: [origo]

A német ranglista vezetője, s a kard idei bajnoka legnagyobb sikerét a tiencsini Grand Prix-n érte el, ahol bronzérmes helyen zárt.

Pekingben szintén a legjobb nyolc közé szeretne kerülni, ebben vetélytársa lehet az egyetlen magyar női kardozó, Nagy Orsolya.