Benedek ötödször, Lever 60 évesen olimpiázik

Vágólapra másolva!
Július elején pályafutása 55. nemzeti bajnoki címét gyűjtötte be a franciák elnyűhetetlen kerékpárosa, Jeannie Longo. Az olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó Pekingben is rajthoz áll, ez lesz a hetedik ötkarikás részvétele. Jasna Sekaric hatodszor, Dara Torres ötödször vág neki az olimpiának, mindketten éremeséllyel. A magyar olimpiai csapatban két olyan sportoló vívta ki az olimpiai kvótát, aki korábban négyszer már részt vett ötkarikás játékokon: a vívó Kovács Iván és a pólós Benedek Tibor. Utánanéztünk az olimpiák leggyakorlottabb résztvevőinek.
Vágólapra másolva!

Jeannie Longo 1958. október 31-én született Annecy városában. Minden idők legnagyobb női kerékpárosát gyakorlatilag minden olimpiai után elbúcsúztatnak, ám idén Pekingben 49 évesen még mindig ott lesz.

Annecy városa a Francia-Alpokban fekszik, így egyértelmű volt, hogy a kis Jeannie először a síeléssel próbálkozott, olyan sikeres volt, hogy a középiskolai síbajnokságok után háromszor az egyetemisták között sem talált legyőzőre. A fordulópontot Patrice Ciprelli jelentette az életében, aki rábírta a váltásra, így kerékpárra pattant, edzője pedig később a férje is lett.

Néhány hónappal azután, hogy először edzett kerékpárral, megnyerte a francia országúti bajnokságot, ekkor 21 éves volt. A sport mellett a tanulást sem hanyagolta, így matematikából tudományos fokozata lett, sportmenedzselésből pedig ledoktorált.

55-ször nyert francia bajnokságot, 13-szor világbajnoki aranyat. Az olimpián 1984-ben mutatkozott be, és sokáig úgy tűnt, ötkarikás pályafutását a balszerencse kíséri majd.

1984-ben esélyesként érkezett, de hiába állt kiváló helyen az utolsó körig, bukott, így első álma szertefoszlott. 1988-ban csúcsfavoritként érkezhetett volna Szöulba, a háromszoros országúti világbajnok azonban egy hónappal a játékok előtt csípősérülést szenvedett. Ugyan felépült, ám csak a 21. helyen zárt.

1992-ben már azt érezhette, minden összeesküdött ellene a sors, hiszen fantasztikusan versenyzett, végig a pelotonnal tartva az utolsó három kilométeren robbantott. Hibát csak ott követett el, hogy nem vette észre, amint az ausztrál Kathy Watt már meglépett a mezőnytől. Longo így 20 másodperces hátránnyal csak másodikként ért célba.

Forrás: Getty Images

1996-ban aztán végre összejött az arany, az országúti időfutam ezüstérme mellett a mezőnyversenyben diadalmaskodott. Négy évvel később Sydneyben az időfutamban bronzot nyert, de rajthoz állt Athénban is.

Július elején pályafutása 55. nemzeti bajnoki címét gyűjtötte be, a 49 éves klasszis a hyeresi pálya-ob nyitónapján a 3000 méteres üldözéses versenyben diadalmaskodott. Ezzel kivívta a pekingi olimpián való szereplés jogát.

Merlene Ottey lemaradhat

A hétvégi, maribori viadalon még megtörténhetett volna a csoda, hogy a 48 éves Merlene Ottey ott lehessen nyolcadik olimpiáján is. Ottey az 1980-as moszkvai játékok óta minden olimpián versenyzett. 2000-ig jamaicai színekben indult, míg 2004-ben már szlovén versenyzőként vett részt a nyári seregszemlén.
A viadalon azonban csupán a második helyet szerezte meg 100 méteres, időeredménye (11.61) elmaradt az olimpia B szintet jelentő 11.42 másodperctől. Hivatalosan július 23-ig még lehet szintet futni, kedden a szlovénok rendeznek is versenyt, hátha...
Ottey eddig hiába nyert nyolc érmet az olimpiákon, aranyra soha sem futotta erejéből.