Fazekas ott lehet Pekingben, Ottey nem

Vágólapra másolva!
Megragadta az utolsó kvalifikációs lehetőséget Fazekas Róbert, az athéni olimpián győztes, ám később doppingvétség miatt diszkvalifikált, és eltiltott diszkoszvető a ljubljanai nemzetközi versenyen hat centivel túldobta a nevezési szintet (64,56 méter).
Vágólapra másolva!

A diszkoszvető Fazekas Róbert 64,56 méterrel teljesítette az olimpiai A szintet a szlovén nemzetközi bajnokságon, Ljubljanában. Az athéni játékokon szerzett aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott sportoló hat centiméterrel szárnyalta túl a kívánt eredményt, s ezzel meg is nyerte a számot. Fazekasnak eddig csak B szintje volt, de ahhoz, hogy biztosan pekingi indulóvá válhasson, mindenképpen teljesítenie kellett az erősebb eredményt is, hiszen Kővágó Zoltán és Máté Gábor A szintesként már tagja a magyar atlétikai csapatnak.

Mérei László szövetségi kapitány elmondta, a szövetség felterjeszti Fazekast a Magyar Olimpiai Bizottságnál a pekingi részvételre.

A magyar csapat vezetése - derült ki szerda reggel - benevezi a pekingi olimpiára Fazekas Róbertet, ha a versenyjegyzőkönyv és a nemzetközi szövetség hivatalos igazolása rendelkezésére áll. Erről a MOB tájékoztatta az MTI-t.

Divós Katalinnak kalapácsvetésben nem sikerült az A szintet elérnie - ebben a számban Orbán Éva már olimpiai induló -, csupán 69,47-ig jutott, s ez három centivel rövidebb volt a szükségesnél.

Nem lesz ott Pekingben Merlene Ottey, a jamaicai születésű, szlovén színekben versenyző sprinter, ugyanis utolsó lehetőségét is elszalasztotta a szint teljesítésére 100 m-es síkfutásban. Ő lehetett volna az első sportoló, aki nyolc olimpián is rajthoz áll.

A 48 éves klasszis második lett a keddi, maribori atlétikai versenyen, de ideje 28 századdal elmaradt a kívánttól (11.42). A viadalt szeles, hűvös időben rendezték, ez sem kedvezett neki.

Ottey az 1980-as moszkvai játékok óta minden olimpián ott volt, hatszor Jamaicát, legutóbb, Athénban pedig Szlovéniát képviselte. Összesen kilenc ötkarikás éremmel büszkélkedhet - a legfényesebből nincs köztük -, ez rekord a női atléták között.

Eredmények, maribori atlétikai viadal
Férfiak, 100 m (-1,4 m/s):
1. Marko Bratoz 10,77

200 m (-1,0 ms):
1. Jan Zumer 21,40

400 m:
1. Sebastjan Jagarinec 47,26

Nők, 100 m (-0,3 m/s):
1. Sabina Veit 11,66
2. Merlene Ottey 11,70
3. Maja Golub 11,79

100 m gát (-0,2 ms)
1. Andrea Ivancevic 13,56

400 m:
1. Sara Oresnik 56,99