Megindult a roham az utolsó pekingi belépőkért

Vágólapra másolva!
Több ezer ember rohamozta meg péntek reggel az olimpiai sportesemények helyszínei mellett felállított jegyárusító pontokat. A pekingi helyszínekre szóló belépőkért sokan már szerda este óta sorban álltak.
Vágólapra másolva!

Az utolsó olimpiai jegyeket Kína-szerte összesen 18 jegyirodában helyi idő szerint péntek reggel 9 órától kezdték árusítani. Összesen 820 000 ezer belépő vár még gazdára, 250 000 pekingi versenyekre, a maradék pedig a Sanghajban, Senjangban, Tiencsinben és Csinhuangtaóban megrendezésre kerülő labdarúgó-mérkőzésekre szól.

A szervezők szerint szinte mind a 28 sportágra van még belépő, azonban a Nemzeti Stadionba (Madárfészek) és a Nemzeti Uszodaközpontba (Vízkocka) szóló tiketteket csak a stadion közelében lévő jegyárusító központban lehet megvenni, ahol az előrejelzések szerint péntektők vasárnapig mintegy 30 ezer belépőt értékesítenek.

Pekingben a jegyhiánytól tartva sokan már szerdán a központi jegyiroda elé táboroztak, az igazi roham csütörtök délután kezdődött, péntek reggelre pedig olyan sokan gyűltek össze, hogy a várakozó tömeg miatt a pénztárak előtti főutat is le kellett zárni.

A közel két napja sátrakkal, hálózsákokkal és megfelelő mennyiségű ivóvízzel felpakolt sorban állók cseppet sem bánják a megpróbáltatást. A jegyüzérkedés visszaszorítására minden vásárló sporteseményenként legfeljebb csak két jegyet vehet. A péntek reggeli roham ellenére sokan már a pénztártól való távozás után továbbadták jegyeiket, egy 100 jüanos (2166 forintos) belépő például 250 jüanért (5400 forintért) cserélt gazdát.

A pekingi olimpiára összesen 6,8 millió tikettet hoztak forgalomba, ezeknek közel 75 százalékát a helyi közönségnek tartották meg.

Kína történetének legnagyobb létszámú csapata szerepel a pekingi ötkarikás játékokon.

A 639 sportoló közül 469-en először versenyeznek majd olimpián, 165-en részt vettek a négy évvel ezelőtti játékokon, 37-en pedig nyolc éve, Sydneyben is ott voltak. A kísérőkkel és a hivatalos személyekkel együtt a hazai delegáció 1099 főből áll.

Pekingben a kínai csapat lesz a legnagyobb létszámú, megelőzve az 596 versenyzőt delegáló Egyesült Államokat, valamint a 470 sportolót küldő Oroszországot. Athénban Kína az éremtáblázaton 32 aranyéremmel a második helyen végzett a 36 első helyezést gyűjtő amerikaiak mögött.

A világ legnépesebb országa a hazai rendezésű olimpián az összesített éremtáblázat első helyét célozza meg.

596 amerikai sportoló indulhttp://olimpia.origo.hu/peking-2008/uszas/20080724-pozitiv-lett-jessica-hardy-amerikai-uszono-doppingtesztje.html?pIdx=1