Szexvizsgálat a pekingi olimpián

Vágólapra másolva!
A kínai főváros egyik kórházában külön osztályt alakítottak ki a pekingi olimpián versenyző sportolók - megalapozott gyanú esetén végrehajtandó - "szexvizsgálatára". 
Vágólapra másolva!

Az állami hírügynökség, a Hszinhua közlése szerint ha erőteljes kétségek merülnének fel valakinek a nemi hovatartozását illetően, akkor e speciális laboratóriumban - a hormonok, gének, kromoszómák elemzésére kiterjedő - véranalízis útján három napon belül meg fogják tudni határozni, hogy nő vagy férfi az illető.

Ilyesfajta "nemes" gond amúgy ritkán adódik, nagyjából 500-600 sportolóra jut egy-egy ilyen eset, többnyire olyan formában, hogy női versenyzőről derül ki: valójában az erősebb nemhez tartozik.

Az első sporttörténeti "másságot" 1967 produkálta, amikor is Ewa Klobukowskáról, a 4x100 méteres váltóval 1964-ben, Tokióban olimpiai aranyérmes lengyel atlétáról mutatta ki egy utóbb elvégzett szexvizsgálat, hogy nemét illetően nem nő, minek nyomán fel is hagyott a versenysporttal.

Tokiói 4x100-as világrekord Klobukowskával, 1964-ből:

http://www.youtube.com/v/wn-c2Lx_IUs&hl=en&fs=1

Mindeközben az olimpiai falu vasárnapi hivatalos megnyitásával életbe lépett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szigorított, a versenyek időszakára vonatkozó doppingellenes szabályzata. A kiemelt periódus augusztus 24-ig tart.

Az Athénban elvégzett 3600 ellenőrző vizsgálattal szemben Pekingben 4500 kontrollra kerül sor. A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása alapján az általános szabály szerint minden versenyszám első öt helyezettjét tesztelik, illetve további két kisorsolt sportolót ellenőriznek. Sor kerülhet versenyek előtti és utáni vizsgálatokra. A 4500 teszt közül 900 vérvétellel kombinált lesz, míg mintegy 800 az EPO kimutatására is kiterjed.

A szabályzat újításokat is tartalmaz. Az olimpiai résztvevőket naponta több ízben is bárhol, bármikor ellenőrizhetik. Amennyiben az adott versenyző két alkalommal elmulasztja a kontrollt, nem tartózkodik az előre - kétórás bontásban - megadott helyen, vagy ha egyszer nem találják, de 18 hónapon belül már kétszer elmulasztotta a mintaadást, doppingvétséget követ el.

A doppingellenőrzéseket 41 helyen bonyolítják le, közülük 34 található Pekingben. Valamennyi versenyszínhelyen adott a lehetőség a mintavételre. A minták értékelését 24-72 órán belül végzik el.

* * *

Túl magas vérnyomása miatt nem vehet részt a pekingi olimpián Franka Dietzsch háromszoros világbajnok német diszkoszvető.

"Nem bízom tovább a csodában, kihagyom a kínai játékokat" - kesergett a 40 éves klasszis, akivel másfél hónapja tudatták az orvosok: az életével játszik, ha nem hagyja abba az edzéseket.

Bár Dietzsch a sok kihagyás miatt nem dobta meg az ötkarikás selejtezőszintet, hazájának szövetsége szabadkártyát biztosított neki az olimpiára.