Gál Róbert: Recseg-ropog mindenem, de laza vagyok

Vágólapra másolva!
Az olimpia előtt az [origo] Vendégszobájában a magyar olimpiai küldöttség egyik legfiatalabb tagja, Böczögő Dorina és a szintén tornász Gál Róbert válaszolt olvasóink kérdéseire. Megtudhattuk, mit várnak versenyzőink az olimpiától, tippeltek sportáguk végső győzteseire, s kiderült, Dorina nem szívesen lenne edző, Róbert pedig elmesélte, az iskolában nem nagyon tudták lenyomni szkanderben.
Vágólapra másolva!

Dorina, lehetséges, hogy te leszel az olimpiai csapat legfiatalabb tagja? :) [fakabát2]
Böczögő Dorina:
Igen, több mint valószínű. Sőt szinte biztos.

Milyen eséllyel indultok az olimpián? [nikkancsbaba]
Böczögő Dorina:
Nehéz az esélyeket latolgatni, mert mindenki rengeteget készül a versenyre. Nem tudni, ki milyen formában van.
Gál Róbert: Nem sok nemzetközi versenyen vettem részt, inkább itthon készültem, és így nehéz képet kapni, hogy állnak a többiek. De persze nem is ez a fontos, hanem hogy te a saját formádat tudd hozni.

Mi volt eddigi legjobb eredményetek világ- és Európa-bajnokságon? Ehhez képest mit vártok az olimpián? [fakabát2]
Böczögő Dorina:
Junior-Eb-n voltam nyolcadik korláton, meg Világkupa-negyedik ugrásban. Azt várom, hogy sikerüljön minden gyakorlat, az eredmény majd jön magától.
Gál Róbert: Athénban voltam hatodik ugrásban, Eb-n és vb-n pedig harmadik. Tényleg az a fontos, hogy sikeres, magabiztos gyakorlatot tudjak majd bemutatni, nagyon örülnék, ha sikerülne fináléba kerülni.

Hogy néz ki majd egy napotok az olimpia alatt? [Strucy]
Nem tudjuk még előre megmondani. Nem tudjuk, hogy milyen távolságok lesznek, nem tudjuk, a falutól milyen messze van a csarnok. De még a teljes programot sem láttuk, csak a versenyidőpontok meg az edzésidőpontok vannak meg, és a tuti az, hogy minden nap két edzésünk lesz. Az ezek közötti időt pedig pihenésre és evésre használjuk. De azt sem tudjuk, hogy az olimpiai falu mennyire lesz a centrumban, ki tudunk-e menni a városba. Egy félórás, órás séta bele szokott férni.

Hogy készültök fel szellemileg a versenyre? [Kori21(f)]
Gál Róbert:
Úgy állok oda edzéseken a gyakorlatokhoz és elemekhez, hogy megpróbálom elképzelni, hogy rengeteg ember van körülöttem, és próbálok minden zavaró tényezőt kizárni. De általában mikor éppen gyakorlat közben vagy, abszolút semmi nem szűrődik be. Csak mikor végeztem a gyakorlattal, hogy éppen kapok tapsot, mert sikerült a gyakorlat, vagy nem. Pszichológus nem jár hozzánk.

Kolonics esete kapcsán kérdezném, a ti a fizikumotok mennyire erős, gondoltok arra, hogy veletek is megeshet ilyen, ha túlhajtjátok magatokat? [^Pubi]
Böczögő Dorina:
A halála után elgondolkoztam, de eddig nem jutott eszembe. Tornában nem jellemző.
Gál Róbert: Talán egyetlen példa volt, hogy valaki leugrott a nyújtóról gyakorlat végén, és utána összeesett, és meghalt. Ez is edzésen volt, már nem tudom, hogy mikor, jóval régebben.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Szerintetek Kolonics György halála miatt az olimpikonok kevesebb erőbedobással fognak versenyezni? [xcukicsajx]
Böczögő Dorina:
Szerintem ez inkább inspirálni fog mindenkit.