Pekingben beismerték az internetcenzúrát

Vágólapra másolva!
A pekingi olimpia szervezőbizottsága (BOCOG) beismerte, hogy a korábbi ígéretek ellenére mégsem biztosít teljesen szabad internethasználatot az újságírók számára. Az ötkarikás médiaközpontba telepített számítógépekről nem lehet elérni többek között a nemzetközi emberjogi szervezetek, a száműzetésben élő tibetiek vagy a Falunkung meditációs mozgalom honlapjait és egyéb Kínát bíráló portálokat.
Vágólapra másolva!

"A Falunkung egy gonosz szekta, amelyet betiltottak hazánkban. Az egyes portálok elérhetőségéről nincs információm. A média képviselőinek híradása akadálytalanul működik, a netes hozzáférés pedig kielégítő lesz a játékok alatt" - jelentette ki Szun Vej-Csia, a BOCOG sajtófőnöke.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyancsak módosította álláspontját az újságírók számára korábban garantált szabad kínai nethasználattal kapcsolatban.

"Az az ígéret csak a sporteseményekre vonatkozott, nem Kínára általában" - közölte Kevan Gosper, a NOB sajtóbizottságának vezetője.

Az Amnesty International, az egyik legnagyobb emberijogi szervezet "az olimpiai értékek elárulásának" nevezte a cenzúrát, amellyel szerinte sérülnek az alapvető emberi jogok. "Ez egy újabb be nem tartott ígéret, amely aláássa a reményt, hogy a játékok javítják majd az emberi jogi helyzetet Kínában" - fogalmaz az AI közleménye.

A NOB eddig kitartott amellett, hogy a cenzúra nem érinti a Pekingbe érkező médiamunkásokat, akik közül több mint ötezren fognak dolgozni a fősajtóközpontban.

Nyilatkozatban tiltakozott szerdán a Német Újságírók Szövetsége amiatt, hogy a kínai hatóságok az olimpiai sajtóközpontban korlátozzák az internet használatát.

Az internet nemcsak fontos, hanem nélkülözhetetlen információs médium az újságírók számára - hangsúlyozta egyebek között a nyilatkozat, utalva a NOB korábbi állásfoglalására. Ebben a NOB elítélte, hogy a pekingi illetékesek korábbi ígéreteikkel ellentétben a szabad hozzáférést csakis a sportversenyekkel kapcsolatos honlapokhoz biztosítják. A sajtóközpontban dolgozó újságírók munkalehetőségeit ezáltal jelentős módón korlátozzák - mutatott rá a német szövetség.

Berlinben egyébként nem okozott meglepetést az internethozzáférés korlátozásával kapcsolatos legújabb információ. A Die Welt című lap ugyancsak arról tudósított, hogy a sajtóközpontban több olyan honlaphoz lehetetlen a hozzáférés, amelyet a kínai hatóságok ellenségesnek minősítenek.

A német napilap egyébként arról számolt be, hogy több mint 40 ezer újságíró tudósít majd az augusztus 8-án kezdődő játékokról: 21 600 a NOB-on keresztül akkreditáltatta magát, 10 ezren pedig a kínai sajtóközpontban jelentkeztek be. Az összes többi úgynevezett szabadúszó.

A pekingi olimpiai televíziós társaság a Die Welt szerint a játékok idején összesen 5400 órás élő műsort sugároz, ami 2000 órával több, mint a 2004-es athéni olimpiáról sugárzott televíziós adás.

Az olimpia a rendezők szándéka szerint más vonatkozásban is úttörő lesz. Így egyebek között abban, hogy a játékok történetében még soha nem került annyi önkéntes bevetésre, mint az most Pekingben történik majd. A versenyek lebonyolítását közvetlenül mintegy 74 ezer önkéntes segíti, fiatal diákoktól egészen a legidősebb önkéntesnek számító 87 éves hölgyig. Ezen túlmenően mintegy 400 ezer önkéntes a főváros nagyobb terein, illetve a tömegközlekedési eszközök főbb állomásain informál, fordít, s elsősegélyt nyújt. S még efelett is további csaknem 1 millió önkéntes Peking különböző körzeteiben segít a rend fenntartásában, a közlekedéstől egészen a szociális szolgáltatásokig.

Végezetül ugyancsak a Die Welt számolt be arról, hogy ezekben a napokban rendkívüli módon megszaporodott az Aoyun nevű csecsemők száma. Több mint 4000 újszülött kapta - nemre való tekintet nélkül - az Aoyun nevet, egyszerűen csak azért, mert ez a szó az olimpiai játékokat jelenti.