Cseh Lászlót máris megtalálták a doppingellenőrök

Vágólapra másolva!
A magyar sportolók közül elsőként Cseh László esett át olimpiai doppingellenőrzésen Pekingben. A magyar úszók pénteken először tehettek látogatást az ötkarikás vizes centrumban, ahol augusztus 9-én megkezdődnek a versenyeik. Az önkénteseken kívül azonban mások is vártak rájuk, egészen pontosan a 400 m vegyesen Európa-csúcstartó Csehre: a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ellenőrei.
Vágólapra másolva!

"Jót mosolyogtunk a WADA gyorsaságán, bevallom, meg is jósoltuk, hogy már ez első hivatalos edzésnapunkon megtalálnak bennünket, és lám, így is történt" - mondta Turi György, Cseh edzője. "Így van ez rendjén, tulajdonképpen az történt, amire számítottunk és amit teljes mértékben támogatunk is. Nyilvánvaló, hogy az összes nagy esélyest szép sorjában megvizsgálja majd a WADA, másképpen hogyan is jönne össze az előre bejelentett 4500 olimpiai doppingteszt..."

Turi beszámolt arról is, hogy előző este sikerült ébren tartania az úszókat, így éjszaka szinte mindenki 12 órát aludt, ennek köszönhetően pénteken viszonylag frissen indulhattak el az uszodába.

"Egy hét van hátra a rajtig, és az orvosok véleménye szerint mi öt napon belül sikerrel eshetünk át az átállás nehézségein." - fogalmazott Turi.

Az első száz, versenyen kívül, edzéseken elvégzett doppingvizsgálat negatív eredményt hozott a pekingi játékok előtt - jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). A szervezet az olimpiai falu megnyitásától kezdve augusztus 25-ig összesen 4500 tesztet hajt végre, ezek közül 1300 versenyen kívüli.

"Ez egy macska-egér játék, de most először a macska lehetőségei ugyanolyan színvonalúak, mint az egéré" - fogalmazott Patrick Schamasch, a NOB orvosi igazgatója.

A játékok történetében először némely mintában a növekedési hormon jelenlétét is vizsgálják.