Vágólapra másolva!
Négy külföldi aktivistát tartóztattak le a kínai hatóságok szerda reggel Pekingben. A két amerikai és két brit Tibet függetlenségét követelő transzparenseket lógatott le egy lámpaoszlopról, nem messze az olimpiai stadiontól.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek két brit és két amerikai állampolgárt szerdán Pekingben. A fiatalokat - a Diákok a Szabad Tibetért csoport tagjait - akkor tartóztatták le, amikor egy transzparenst és Tibet-zászlókat függesztettek ki az olimpiai stadion közelében. Egy pekingi olimpiai szóvivő elfogadhatatlannak és jogtalannak nevezte az akciót. Az ügyben eljárást indítottak a kínai hatóságok. A Diákok a Szabad Tibetért csoport további hasonló akciókat ígér.

A fiatalok kora reggel felmásztak egy 36,5 méter magas lámpaoszlopra, amelyről "Egy föld, egy álom, Szabad Tibet", illetve "Tibet szabad lesz" - feliratú transzparenseket függesztettek ki. Az akciót az olimpiai láng Tienanmen térre érkezésére időzítették. Ezzel egy időben Londonban is tiltakozott egy társuk. Ő a Temze fölé mászott feszítőkábeleken, és a következő feliratú molinót nyitotta ki: "Peking 2008: legyen történelmi olimpia: szabad Tibet."

A tiltakozók egyike mobiltelefonon, még a lámpaoszlopról lógva elmondta a BBC-nek, hogy régóta Tibet-aktivista, és azért tiltakoznak, mert "a pekingi játékokat arra használja fel a kínai kormány, hogy tisztára mossa a tibeti jogsértéseket".

A tiltakozókat kihallgatták, majd szabadon engedték.