Rossz játékkal is nyertek a brazilok

Vágólapra másolva!
A második olimpiáján részt vevő, a csapatba a túlkorosok egyikeként bekerült Ronaldinho csapatkapitányként vezette a brazil válogatottat a selecao Belgium elleni, első mérkőzésén. Sem a Milan újdonsült szerzeménye, sem a csapat nem mutatott túl sokat a tudásából, de a Brazíliában futballozó Hernanes egy nagyszerű megmozdulása elég volt a győzelmhez. A csoport másik meccsén a házigazda hajrágóllal egyenlített Új-Zéland ellen, míg az A csoportban Argentína Messi és Acosta találataival verte Elefántcsontpartot.
Vágólapra másolva!

Eredmény, 1. forduló, C csoport:
Brazília - Belgium 1-0 (0-0)
Senjang
V.: Al Gamdi (szaúdi)
Brazília: Renan - Rafinha, Alex Silva, Breno, Marcelo - Lucas, Hernanes, Anderson (Jo, 75.), Diego (Ramires, 85.) - Ronaldinho, Alexandre Pato (Thiago Neves, 75.)
Belgium: Bailly - De Roover, Vermaelen, Pocognoli, Kompany - Fellaini - Martens (De Smet, 63.), Vertonghen - De Mul (Vanden Borre, 83.), Dembele, Mirallas (Simaeys, 76.)
G.: Hernanes (79.)
K.: Kompany (74.), Fellaini (88.)

A csoport másik mérkőzésén:
Kína - Új-Zéland 1-1 (0-0)

A csoport állása:
1. Brazília 3 pont
2. Kína és Új-Zéland 1-1 (1-1)
4. Belgium 0

Paprikás hangulatban indult a meccs, Hernanes rögtön a második percben sárga lapot kapott egy csúnya megmozdulásért, és az eset nyomán heveny kakaskodást kellett leszerelnie a bírónak, többek között két újabb sárga kiosztásával. Az első helyzetet a belgák hagyták ki, Mirallas szép lefordulás után gyengén mellégurított.

A belgák sem maradtak adósak a (túlzott) keménységgel, a Werder Bremen által feltételekkel elengedett Diego kapott egy nagyot. Aztán láthattunk végre egy tetszetős brazil támadást, de az egy szem előretolt csatár, a milanos Pato nem tudott helyzetbe kerülni. Kiegyenlített volt a mérkőzés.

Az első brazil próbálkozás: a Roberto Carlos-i önbizalommal megáldott balhátvéd, Marcelo sistergős lövése jócskán mellé ment. Óriási volt a küzdelem a mezőnyben, Ronaldinho gyakran volt játékban, de nem sok helyet hagytak neki. A 25. percben szabadrúgást lőhetett, amely a sorfalról pattant ki.

Egy perccel később ziccert hibáztak a belgák. Mirallas egyedül lépett ki, és a kirepülő Renan ugyan elrúgta előle a labdát, de a második hullámban érkező De Mul szinte üres kapura célozhatott. Nem sokkal ment mellé a kapásból megeresztett lövés.

Egy-egy gyors - de rendre kapkodva befejezett - támadástól eltekintve a brazilok megzavarni is alig tudták a fegyelmezett belga védelmet. Még Marcelo elfutásai jelentenék a legnagyobb veszélyt, ha az ő oldalán futballozó Ronaldinho időnként nem tűnt volna el percekre a mezőnyben.

A 40. percben Anderson ugratta ki remekül Marcelót, még a beadás is jó volt, csakhogy Pato ahelyett, hogy egyből tüzelt volna, átvette a labdát, mire nyomban szerelték. Kisvártatva, szöglet után, Anderson került helyzetbe, lövése magasan a kapu fölé szállt.

A félidő végét, úgy tetszett, kicsit felpörgetik a dél-amerikaiak, aztán sokra nem futotta a lendületükből, a szünetben be kell érniük a 0-0 tudatával. Azt nem állítjuk, hogy örülhettek a döntetlennek, de többet nem érdemeltek eddig. Jellemző adat, hogy 45 perc alatt 25 szabálytalanság történt.

A második félidőt valamivel agilisabban kezdte az olimpia egyik nagy esélyesének kikiáltott brazil válogatott. Pato többször villámgyorsan lépett ki, Ronaldinho veszélyes beadásokkal tette próbára az ellenfél védőit, Anderson pedig egy ízben centikre volt attól, hogy öt méterről kapura ollózhassa a labdát.

Váratlanul feléledt a brazilok jobbhátvédje, Rafinha, így a játékmesteri feladatokat megosztó Anderson és Diego jobban széthúzhatta a mezőnyt. A változás az 57. percben vezetett először nagy helyzethez: Ronaldinho egy csellel eljutott az alapvonalig, kissé túl erősen középre lőtt labdáját Pato ügyetlen mozdulattal nerm tudta eljuttatni a gólvonalig.

Megnőtt a brazil nyomás, ami viszont kontrázásra csábította a belgákat. A Lille-ben játszó Mirallas kis híján ki is használta a lehetőséget, éles szögből keresztbe lőtt a kapu előtt. Sőt, egy szöglet után Kompany tiszta helyzetben fejelhetett volna, de csak csúsztatás lett belőle. A szünet utáni nagy brazil nekibuzdulás időközben elhalt, viszont több lett a hiba.

A belgák talán legrutinosabb játékosa, a csapatkapitány Vincent Kompany lerántotta a tizenhatos előterében Diegót, ezért megkapta második sárgáját. A kiállítás után Dunga elszánta magát a cserére, rögtön két helyen frissítette a támadósort: Anderson és Pato helyére Jo és Thiago Neves állt be.

Pár perc telt csak el, és máris kiderült, mire elég az emberelőny. Hernanes és Diego kevergetett a belga tizenhatoson, utóbbi előbb elvesztette, majd visszaszerezte a labdát, Hernaneshez passzolt, aki egy remek lövőcsel után ballal a jobb felső sarokba ágyúzott. 1-0

Az utolsó tíz percbe fordulva cserékkel igyekeztek frissíteni a belgák, szemlátomást nem törődtek még bele a vereségbe. A kissé gyorsan megnyugodó brazilok figyelmetlenségét kihasználva szögletig is eljutottak. Ronaldinho időközben kipihenhette magát, mert sorozatos cselekre vállalkozott.

A 88. percben óriási hibát követett el a bíró, a szaúdi Al Gamdi. Rafinhának egy hirtelen fordulónál megroppanhatott a dereka, fájdalmas arccal összerogyott, mire a játékvezető az éppen a brazil mellett elfutó Fellainit - nyilván abban a hiszemben, hogy köze lehetett a sérüléshez - kiállította.

A belgák dicséretére legyen mondva, még kilenc emberrel is vezettek támadásokat, Brenót például brazil védőtől szokatlan, kétségbeesett mentésre, máskor meg Renant - igaz, könnyed - védésre késztették. Jo lesgólja után, a 95. percben még rúghattak egy szabadrúgást, de Vertonghen rosszul összpontosított. Brazília gyenge játékkal, mégis győzelemmel kezdte a tornát.

További eredmények, 1. forduló, A csoport:
Ausztrália - Szerbia 1-1 (0-0)
Elefántcsontpart-Argentína 1-2 (0-1)

A csoport állása:
1. Argentína 3 pont
2. Ausztrália és Szerbia 1-1 (1-1)
4. Elefántcsontpart 0

B csoport:
Egyesült Államok - Japán 1-0 (0-0)
Hollandia-Nigéria 0-0

A csoport állása:
1. Egyesült Államok 3 pont
2. Hollandia és Nigéria 1-1 (0-0)
4. Japán 0

D csoport:
Olaszország - Honduras 3-0 (2-0)
Dél-Korea-Kamerun 1-1 (0-0)

A csoport állása:
1. Olaszország 3 pont
2. Koreai Köztársaság és Kamerun 1-1 (1-1)
4. Honduras 0