Társoldalunk:

Visszaéltek Petráhn nevével egy Kína-ellenes nyilatkozatban

2008.08.08. 15:40

Egyelőre kizárólag a pekingi játékokra összpontosít, az olimpia után viszont jogi lépéseket fontolgat Petráhn Barbara, akinek nem volt tudomása róla, hogy a neve szerepel az emberi jogok tiszteletben tartásáért Hu Csin-tao kínai elnökhöz írt levélen.

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára elmondta, hogy az ötkarikás versenyeken 400 méteren induló Petráhn, aki még otthon készül, nem kíván az üggyel foglalkozni. "Barbara nem tudja, miről van szó, tudatosan nem írt alá semmilyen hasonló nyilatkozatot. Most az olimpiára koncentrál, de utána, ha kell, megteszi a jogi lépéseket" - mondta Gyulai Márton.

A német Sport for Peace nevű civil szervezet által jegyzett levelet 127 sportoló írta alá, köztük világbajnokok, mint a horvát magasugró, Blanka Vlasic - aki szintén jogi lépéseket kíván tenni -, vagy a panamai távolugró, Irwing Saladino. Az aláírók nevéből és abból, hogy a levelet egy német szervezet adta ki, arra lehet következtetni: a berlini Golden League-versenyen - ahol Petráhn is indult - gyűjtötték az aláírásokat.

Az olimpiai charta tiltja a versenyzők politikai megnyilvánulásait.

KAPCSOLÓDÓ CIKK