Davenport nem indul egyesben Pekingben

Vágólapra másolva!
Krónikus térdfájdalmai miatt lemondta egyesben a szereplést a pekingi olimpián Lindsay Davenport, az amerikaiak korábbi világelső teniszezője. A német Rainer Schüttler közben azzal támadja a Nemzetközi Tenisz Szövetséget (ITF), hogy az ártott versenyzői hírnevének. Novak Djokovic az aranyéremre hajt.
Vágólapra másolva!

Nem jöttek rendbe az amerikai Lindsay Davenport térdbántalmai, a teniszező így egyéniben lemondta a szereplést Pekingben. "Wimbledon óta pihentem, hogy pályára léphessek itt, hiszen ez mégiscsak az olimpia" - nyilatkozta kissé csalódottan a 32 éves klasszis, aki 1996-ban Atlantában aranyérmet nyert.

Davenport - akinek édesapja röplabdázóként vett részt az 1968-as mexikói játékokon - az angol nyílt bajnokság első fordulójában játszott utoljára, akkor nyert, ám sérülése miatt nem folytatta a tornát.

A karrierje során 55 viadalon diadalmaskodó sztár ugyanakkor reméli, hogy párosban még rajthoz állhat a kínai fővárosban.

Schüttler támad

Az athéni olimpián párosban ezüstérmes német Rainer Schüttler azzal vádolja a Nemzetközi Tenisz Szövetséget (ITF), hogy az a héten kiadott közleményével ártott versenyzői hírnevének. A két fél között azután mérgesedett el a viszony, hogy az ITF a sorozatos versenyzői lemondások ellenére sem engedte volna indulni Pekingben a német szövetség által utólag benevezett, s a világranglistán jelenleg 34. Schüttlert, ám a sportoló ezt a határozatot megtámadta a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) és az a teniszezőnek adott igazat.

"Az ITF sajnálja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mulasztását. Egyúttal nincs mentség Schüttler úr számára, aki honfitársai, Denis Gremelmayr vagy Michael Berrer kiérdemelt helyét készül elfoglalni. Az ITF sok szerencsét kíván neki, még úgy is, hogy Schüttler úr nem jogosult Pekingben indulni" - áll az ITF héten kiadott közleményében.

Erre írta meg nyílt levelét Rainer Schüttler, s abban többek között ez olvasható: "Az ITF veszített a legmagasabb sportbíróságon, de úgy tűnik, ezt a szövetség nem fogadja el. Fellebbezésemmel nem próbáltam meg olimpiai részvételemet olyan versenyzőtársaim kárára biztosítani, akik a előrébb vannak nálam a világranglistán. Az ITF hivatalos közleménye megtévesztő, rossz tényeken alapul és azt mutatja, hogy nem tisztel engem... és a sportdöntőbíróságot. Véleményem szerint egy sportszövetség nem viselkedhet így és követelem, hogy az ITF kérjen bocsánatot mindazoktól az emberektől és szervezetektől, amelyeket a közleménye érintett".

Schüttler a pekingi férfi egyéni tenisztorna indulói szempontjából meghatározó június 9-i világranglistán még csak a 89. volt, és ezzel nem került fel a 64-es főtáblára. Ezután azonban a wimbledoni bajnokságon az elődöntőig menetelt, s mostanra a 34. helyre tornászta fel magát a rangsorban. Eközben a pekingi indulásra jogosultak közül eddig öten, a francia Jo-Wilfried Tsonga, a ciprusi Markosz Bagdatisz, az argentin Juan Ignacio Chela, a holland Robin Haase és az osztrák Stefan Koubek mondták le részvételüket. A küzdelmek vasárnap kezdődnek.

Djokovic az aranyra hajt

Aranyéremmel szeretne hazatérni a pekingi olimpiáról Novak Djokovic, a szerbek klasszis teniszezője. "Soha nem volt még ilyen erős az olimpiai csapatunk. Természetesen csak akkor lennék elégedett, ha érmeket vinnénk haza Szerbiába, a szurkolók is ezt várják tőlünk, tőlem" - nyilatkozta a 21 éves klasszis, aki rendkívül fontosnak tartja az ötkarikás játékokat: "Számomra az olimpiai a világ legnagyobb sporteseményét jelenti. Az, hogy a világ legjobb sportolóival lehetek együtt, fantasztikus érzés."

A Joker becenévre hallgató szerb az amerikai Robby Ginepri ellen lép pályára az első forduló: "A stadion fantasztikus, a pálya pedig olyan, mint a US Openen, ez pedig úgy érzem, segít majd nekem gyorsítani a játékot."