Alulértékelt Cseh, lelkes bangladesiek, Görbicz-macskanő

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Betelt a pohár! Legszívesebben feljajdultam volna, mint Artúr, a szamár, de nem tehettem, hát maradt a dohogás. A megnyitó előtt halmokban kaptuk a közhelyes "jaj, de boldog vagyok, hogy vihetem a zászlót" interjúkat, de Kammerer Zoltán sehol. Egy xiongyali (magyar), aki három olimpiai aranyat lapátolt össze, s messze a legeredményesebb a lobogólengetők között, nem olyan érdekes, mint az eritreai "elájulok a büszkeségtől" paneleket lövöldöző sportoló. És ma jött a döbbenet. Phelpst 400 vegyesen Lochte, Boggiato vagy Marin tudja megszorongatni. Hahó, a Cseh László nevű nem tett le annyit az asztalra, hogy terítékre kerüljön? Még jó, hogy a harmadik olimpiai aranyára hajtó hat magyar pólóst felemlegették. Ez már annyira sok, hogy a számítógép valószínűleg rászólt a statisztikagyártóra.

***

Azt mondja a bangladesi tévé riportere, hogy odavoltak az interjúért a főnökei. Amit velem(!) készített. Mert megleptem őket a sajátos válaszommal. A kérdés nagyon frappáns volt, ki sem találnák: mit szólok a pekingi rendezéshez? Gondoltam, itt az idő, most vagy soha, hadd tudják meg Bangladesben, micsoda érzések kavarognak bennem. Elmondtam, hogy nagyon szép minden, meg is vagyok elégedve, de könyörgöm, koszt akarok látni, kutyát sétáltató embert, a napot már fel sem emlegettem, pedig azt sem láttam négy napja. Igazi életet, a több ezer éves kultúrát, mert ez nekem nagyon steril, patyolatutcástól a szimmetrikus építményeken át a WC-ben egy ronggyal a kicsöppent vízfoltokat takarító nővel bezárólag. Van itt is igazi élet persze, csak a rácsokon túl, de az olimpia belül van ezeken.

***

Jót tett kézis lányainknak a Nagy Fal megmászása! Pedig a Svédország elleni meccs előtt nem voltak rózsás hangulatban. A svéd kollégák szó szerint megrohamoztak Görbicz Anita miatt: ugyan áruljam el, mit tud a magyar orvostudomány, hogy Anita ilyen rövid időn belül talpra állt. Úgy tettem, mintha titkok tudója lennék, ezzel szemben Hajdu János szövetségi kapitány az is. "Kellettek hozzá az orvosok és a csapat is, de nem árt tudni, hogy Anita, olyan, mint egy macska, képes önmagát gyógyítani!". Eddig azt hittük, "csak" egy zseniális kézilabdázó, erre kiderül, hogy macskanő is!