Két férfi, két eset - Gyurta Dániel és Máté Hunor István

Vágólapra másolva!
Két férfi, két eset: Gyurta Dániel a magyar csapat titkos éremesélyeseként 100 méter mellen egyéni csúccsal s egyben előfutamos "utolsó hellyel" melegített fő számára, a 200-ra, míg az osztrák színekben induló Máté Hunor István élete legjobbjával került be a rövidebbik táv döntőjébe. Az [origo] felvetett néhány aktuális témát az éremről álmodó osztrák-magyar duónak, akik nem mellesleg egymás riválisai is. A két kiváló mellúszó még vizes volt, amikor a pekingi uszodában nyilatkozott az [origo]-nak.
Vágólapra másolva!

Máté Hunor István mondta...
... az új saját rekordjáról: "Gyerekkori álmom valósult meg azáltal, hogy megdöntöttem Güttler Karcsi rekordját. Az 1:00.93-mal már a saját elvárásaimat is felülmúltam."

... az osztrák színekben való indulásról: "A magyar mezőnyből is kivívtam volna az olimpiai indulást. Amerikában tanultam, s minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy kiestem a pixisből. Az osztrák csapatnál igazán családias a hangulat, ami nekem tetszik."

... a magyarokról: "Szeretem őket nagyon, sokat beszélgetünk. 200-on elméletileg erősebb vagyok, de most úgy tűnik, hogy felborult a sorrend. Bár nem lesz könnyű, versenyben szeretnék lenni a dobogóért, de a mostani időeredményemmel már elértem, amire vágytam."

... az olimpiáról: "Rettenetesen gyors eddig minden szám, egyszerűen hihetetlen. Néztem, hogy mit úszott Cseh László és Kis Gergő 400 vegyesen, a múltkori olimpia érmes helyeivel épphogy be lehet kerülni a döntőbe."

... a csodaruháról: "Én nem kapok benne levegőt. Nem hiszek benne, az edzésmunka fontosságában viszont igen."

Gyurta Dániel mondta...
... a felemás nyitányról:
"Az első számomra mindig ilyen, szokni kell a medencét, a rajthoz állást. Jót úsztam, bár kicsit zavaró volt a nyolcason, hogy a hetes pályán nagyon elment tőlem a dél-afrikai srác. A technikám az első 25-ön nem volt olyan, mint amilyennek lennie kellett volna. A második már jobb volt, legalábbis belülről."

... a csodadresszről: "Már próbáltam négy hete, és akkor jól ment benne az úszás. A ruha felvétele nekem nem okoz gondot, körülbelül tíz percig tart. Engem nem szorít, bár akit igen, annak van egy tippem: érdemes a megfelelő méretet választani, s nem eggyel kisebbet. Engem speciálisan amúgy nem mértek, hogy melyikben úszok gyorsabban, de érzésre úgy tűnik, hogy jobbat lehet vele teljesíteni."

... a 100-200 ellentétről: "Szinte csak a kétszázra készültem, mert ebben a számban van nagyobb esélyem arra, hogy döntőbe - vagy akár még tovább - jussak. A 100 csak amolyan bemelegítés volt, ám számomra ez is nagy dolog, hogy életem legjobbját tudtam úszni."

... a rekordhalmozásra készülő Michael Phelpsről: "A szombati úszása alapján úgy vélem, van esély a csúcsdöntéseire, ám ez kifejezetten egy olyan sportág, ahol bármi megtörténhet. Azt nem tudom, hogy a többi úszó irigyli-e Phelps sikereit, ami engem illet: én a példaképemnek tekintem."

... Máté Hunor Istvánról: "Nagyon ügyes volt. Hogy 200-on ellenfelem lesz-e, azt nem tudom - a verseny után majd megmondom."