Az olimpián is szembekerülnek oroszok és grúzok

Vágólapra másolva!
Éppen az olimpiai nyitónapján robbant ki a grúz-orosz konfliktus, pedig az olimpiához kötődő évszázados eszme minden háborúskodás felfüggesztését írja elő a játékok idejére. Ororszország és Grúzia a sportban is szembetalálhatja magát: a Sports Illustrated esélylatolgatása szerint 66 kilós, férfi szabadfogású birkózásban az oroszok és a grúzok is jó eséllyel indulnak.
Vágólapra másolva!

"A konfliktus nem olyasmi, amit mi látni szeretnénk. Az olimpiai eszme éppen ennek az ellentéte" - mondta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője sajtótájékoztatón a grúz-orosz harcok kitörése kapcsán.

A grúz hadsereg péntekre virradóra indított támadást a Grúzia részét képező, de elszakadásra törekvő, 1992 óta Moszkva-barát lázadók által irányított dél-oszét területeken. A békefenntartóként már a térségben tartózkodó orosz csapatokhoz azóta újabb egységek csatlakoztak, az orosz légierő grúz városokat kezdett bombázni: szombaton már hadiállapotot hirdettek Grúziában.

Most fordult először elő, hogy egy háborús konfliktus éppen az olimpia nyitónapján kezdődjön - emlékeztetett a német DPA hírügynökség. Az olimpiai fegyverszünet elve azt mondja ki, hogy az országok a játékok idejére hagyjanak fel az ellenségeskedéssel. Erre külön kérésben az ENSZ is felhívta a figyelmet. Kína szombaton azonnali tűzszünetre szólította fel a szemben álló feleket Dél-Oszétiában.

Az olimpia megnyitóján részt vettek az orosz és a grúz sportolók, valamint az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin. Oroszok és grúzok csapatjátékban nem fognak egymással megmérkezőzni, mert a grúzok csak strandröpladában indítanak csapatot, az pedig Angolával, Brazíliával és Ausztráliával fog játszani.

Egyéniben viszont sok a közös sportág: íjászatban, cselgáncsban, tornában, atlétikában, ökölvívásban, úszásban, lövészetben és birkózásban indulnak oroszok és grúzok is. A Sports Illustrated esélylatolgatása szerint a 66 kilogrammos, szabadfogású birkózásban az első háromban lehet a grúz Otar Tushishvili és az orosz Irbek Farnyijev.