Szávay nem nyilatkozik esélyeiről

Vágólapra másolva!
Szávay Ágnes tizenegyedik kiemeltként várja a pekingi tenisztornát, melynek első fordulójában az őt Wimbledonban legyőző kínai Cseng Csie lesz az ellenfele. A magyar játékos jó formában érzi magát és visszavágásban bízik, bár arról nem nyilatkozott, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett az olimpián. Peking mindenesetre kedves lehet számára, hiszen tavaly szeptemberben itt aratta pályafutása második tornagyőzelmét, amikor meccslabdáról verte 2 óra 55 perces csatában a szerb Jelena Jankovicot. Szávay az olimpiai faluban, sajtótájékoztatón válaszolt a magyar médiumok, köztük az [origo] kérdéseire.
Vágólapra másolva!

- Hogy érzi magát Pekingben, hogy tetszik az olimpia?
- Szenzációs élmény, gyerekkorom óta erre vártam. Nagyon jó a hangulat az olimpiai faluban, a megnyitó is nagyon tetszett, kicsit ugyan hosszú volt, de boldog voltam, hogy Magyarországot képviselhetem, el is érzékenyültem.

- Milyen formában érzi magát?
- Ugyan a megnyitó miatt keveset aludtam, de az utóbbi napokban most ment a legjobban a tenisz, edzésen a lengyel Agnieska Radwanskával ütögettem.

- Első ellenfele a kínai Cseng lesz, aki Wimbledonban legyőzte önt. Milyenek az esélyek a visszavágásra?
- Ez más verseny lesz, nemcsak azért, mert az olimpiáról van szó, hanem azért is, mert a kemény pálya nem fekszik annyira Csengnek, mint a fű, itt magasra pattannak fel a labdák, így a taktikán is lehet változtatni.

- Kínában egy kínai játékos lesz az ellenfele, ez könnyebbé vagy nehezebbé teszi a mérkőzést?
- Azt a saját bőrömön éreztem, hogy milyen nehéz otthon játszani (pár hete Szávay első kiemeltként az első fordulóban búcsúzott a Római Teniszakadémián), a nyomás most a kínai lányon lesz, de nem a körülményeken múlik elsősorban, hogy be tudom-e ütni az első szerváimat.

- Párosban a második fordulóban a Williams testvérek ellen léphetnének pályára Arn Grétával, gondolkodott már ennyire előre?
- Nálam nincs olyan, hogy következő kör, egyelőre csak azzal foglalkozom, hogy túljussunk a japán Szugijama, Morita duón.

- Hogy megy a játék Arnnal?
- Grétával a Fed-kupában játszottunk együtt, akkor jól ment nekünk. Itt még nem edzettünk együtt, egyrészt azért, mert külön-külön érkeztünk, és így az átállás is más ritmusban zajlik, másrészt pedig azért, mert Gréta nem indul egyesben, és így nem tudunk közösen edzeni.

- A teniszezőknek jobban megy az átállás, mint más sportolóknak?
- Az biztos, hogy a sok utazgatás miatt kevesebb gondot okoz nekünk az akklimatizáció, nekem például a megérkezés éjjelén egyből sikerült tíz órát aludnom.

Forrás: [origo]

Szávay csak a következő feladatra összpontosít

- Mennyire lesz komoly "ellenfél" a pekingi meleg?
- A hőséggel nincs gond, a páratartalom már nagyobb kihívást jelent, örülök, hogy nem kell egész évben ilyen körülmények között játszani.

- Az olimpia beleszámít a WTA-sorozatba?
- Igen, Tier I-es (a legrangosabb tornák tartoznak ebbe a kategóriába, többek között Key Biscayne, Indian Wells, Róma vagy Berlin is ilyen) viadalként számít bele a sorozatba.

- Idén Párizsban és Berlinben is ott volt önnel az edzője, Bocskai József, aki Pekingbe is elkísérte. Felfoghatjuk őt egyfajta kabalának is, hiszen a francia és a német fővárosban is jól ment önnek a játék?
- Tök jó, hogy itt van velem, főleg az önbizalmamnak tesz jót.

- Milyen más magyar érdekeltségű eseményekre szeretne kimenni az olimpia alatt?
- Konkrét tervek nincsenek, mert minden a saját programomtól függ, de szeretnék kilátogatni a többiek versenyeire. Igaz, feszített a programom, mert augusztus 18-án már kezdődik egy torna New Havenben, ahol az előzetes hírek szerint első kiemeltként indulok.

- Ha úgy adódik, hogy érdekelt lesz még egyesben és párosban is a végjátékban, akkor az nem ütközhet a New Haven-i tornával?
- Mivel a páros döntője 16-án, szombaton, az egyesé meg egy nappal később lesz, így adott esetben nem lenne gond a New Haven-i részvétel, mivel a kiemelés miatt ott csak 20-án várna rám az első mérkőzés.