Nagy Orsolya legyőzte a világbajnokot

Vágólapra másolva!
Nagy Orsolya 15-13-ra nyert a francia Anne-Lise Touya ellen a pekingi olimpia női kard versenyében, ezzel bejutott a legjobb 16 közé.
Vágólapra másolva!

Az ötkarikás vívóversenyek első napján a magyarok közül csak ő lépett pástra, s az már a sorsoláskor nyilvánvaló volt, hogy nagyon nehéz dolga lesz, sikeres menetelés esetén ugyanis több világbajnok kerülhet az útjába.

A vívófamíliából származó Touya 2001-ben Nimes-ben, majd 2005-ben Lipcsében nyert vb-aranyérmet, vagyis egyértelműen a szakág legjobbjai közé tartozik. Volt kitől tanulnia, apja a Francia Vívószövetség alelnökeként tevékenykedett korábban, két bátyja pedig egyformán kiváló kardvívó, az idősebbik Damien például maga is világbajnok volt.

A francia lány ugyanakkor ezúttal kissé bátortalannak tűnt, miközben Nagy Orsolya, aki korábban egyéniben háromszor nyert Eb-bronzérmet, határozottan vívott. Ő adta az első tust, és később is inkább ő volt a kezdeményező. Touya csupán 4-5-nél vezetett, Nagy viszont többször is meglépett három találattal (10-7, 11-8, 14-11). A vége izgalmas lett. Touya 14-13-ra felzárkózott, akkor azonban megint csak egy lámpa gyulladt ki, és ennek Nagy örülhetett.

"Azt hiszem, félt tőlem, igazából nem tudom, miért. Már a bemelegítésnél láttam, hogy korántsem magabiztos. Talán azért volt ez így, mert ez egy olimpia. Én viszont jól vívtam. Idén ezt megelőzően kétszer találkoztunk, egyszer ő nyert 15-14-re, egyszer én ugyanennyire" - mondta Nagy. Touyát mintegy húsz francia újságíró várta az úgynevezett mix zónában, ahol a versenyzőkkel lehet beszélni, de percekig nem érkezett meg. Aztán végül feltűnt, majd könnyes szemekkel, egy szuszra elmondta, nem igazán érti, mi történt.

"Nagyon csalódott vagyok, mert úgy érzem, taktikailag mindent jól csináltam, mégis kikaptam. Hiányzott a szerencse, meg úgy látszik, Nagy ezúttal erősebb volt" - fogalmazott. Touyához hasonlóan a 32 között búcsúzott a tavalyi világbajnok orosz Jelena Nyecsajeva.