Vágólapra másolva!
Az országúti kerékpáros Bodrogi László az egyéni időfutamban tavaly vb-ezüstérmes lett, ezért sokan érmet vártak tőle a pekingi olimpián. Négy éve, Athénban a 31 éves kerekes a mezőnyversenyben a 74. helyen végzett, míg jobbik számában 22. lett, s bizony ezúttal - nagy csalódást okozva önmagának és rajongóinak - még ettől is elmaradt. A mezőnyversenyt Pekingben feladta, a szerdai, 47,3 km-es távon pedig mindössze a 27. legjobb idővel ért be a kínai Nagy Fal melletti célba.
Vágólapra másolva!

A környezet festői volt, hiszen az 1553-ban épült, majd az 1950-es években lerombolt, 2005-ben pedig újjáépített pekingi városfal régi bejáratától, a Yongdingmentől indult a verseny, a befutó pedig a kínai Nagy Falnál, a Juyongguan bástyánál volt. Az útvonal többek között olyan helyeket is érintett, mint a Tienanmen tér, a Láma templom vagy a Nemzeti Stadion, a Madárfészek.

Az olimpiák történetében még sohasem fordult elő, hogy egy kerékpárversenyen máshol legyen a rajt és a cél, de a történelmi Kínát kedvelők ennek nagyon is örültek. Nem így Bodrogi László, akinek nagyon nem tetszett a pálya, előre tudta, hogy a viadalon olyan versenyző fog diadalmaskodni, aki a hegyekben is otthon érzi magát (ő épp nem olyan).

Meglepetés az időfutamon végül nem is történt, hiszen a legjobb időt a svájci Fabian Cancellara érte el, aki az utóbbi két világbajnokságon is aranyérmes volt. A szombati mezőnyversenyben bronzérmes Cancellara mögött a svéd Gustav Larsson lett a második, az amerikai Levi Leipheimer pedig a harmadik.

S hogy miképp látta Bodrogi a versenyt? Nem volt túl boldog az athéninál is rosszabb eredmény miatt, ám sejtette, hogy ez nem az ő versenye lesz. "Először áprilisban láttam a pályát, már akkor éreztem, hogy nem nekem lett kitalálva ez az útvonal. Igaz, akkor autóval mentünk végig, úgy azért más, mint kerékpárral. Nagyon nehéz pálya volt ezer méteres szintkülönbséggel, tudni lehetett tehát, hogy annak lesz jó dolga, aki a hegyekben is jó. Még az is kedvezőbb lett volna számomra, ha hullámos a pálya és jobban megoszlanak az emelkedők, ám ehelyett két nagy hegyen is végig kellett mennünk" - nyilatkozta Bodrogi a kínai Nagy Falnál az [origo]-nak.

A vb-ezüstérmes versenyző azt is elmondta, hogy az időjárással nem volt problémája: "Tartottam tőle, hogy mint az utóbbi napokban, nagy lesz a páratartalom, ám ma semmi probléma nem volt ezzel. Egyébként mindent kiadtam magamból, ennél jobb időt nem tudtam volna menni. Ha, mondjuk, jobban megnyomom az elejét, akkor elképzelhető, hogy fel kell adnom a versenyt, magasabb volt például a pulzusszámom is a kelleténél. Talán jobban szerepeltem volna Pekingben, ha a csapatom versenyeztet a Tour de France-on."

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A 31 éves kerekes egyelőre nem is tudja, hogy melyik lesz a következő versenye, a következő olimpiáról pedig még nem tud semmit. "London még nagyon messze van, nem tudom, mi lesz akkor. Annyit tudok, hogy összepakolunk és holnap elhagyjuk Kínát."

kerékpár, férfi időfutam (47,3 km):
1. Fabian Cancellara (svájci) 1:02:11.43 (45,350 km/h)
2. Gustav Erik Larsson (svéd) 1:02:44.79
3. Levi Leipheimer (amerikai) 1:03:21.11
4. Alberto Contador (spanyol) 1:03:29.51
5. Cadel Evans (ausztrál) 1:03:34.97
6. Samuel Sánchez (spanyol) 1:04:37.24
7. Svein Tuft (kanadai) 1:04:39.44
8. Michael Rogers (ausztrál) 1:04:46.85
...
27. Bodrogi László 1:07:27.29