Gyurta: Hozok még haza érmet olimpiáról

Vágólapra másolva!
Az Athénban ezüstérmet szerzett Gyurta Dániel Pekingben ötödikként csapott célba a 200 méteres mellúszás fináléjában. A még mindig csak 19 éves versenyző nem csalódott, elmondása szerint mindig időeredményben gondolkodik, nem helyezésben, ráadásul érzése szerint még legalább két olimpiára jó lehet.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Pekingből

Gyurta Dániel önmaga áldozata lett. A 19 éves mellúszó ugyanis négy éve, Athénban az egész világot elkápráztatva tinédzserfejjel szerzett meglepetésezüstöt kétszázon.

Onnantól kezdve mindenki, a média, a szurkolók és a szakma is sokkal jobban figyelt rá, és a hirtelen jött felhajtás nem volt jó hatással az ifjú titán pályafutására. Azonban Gyurta kijött a gödörből, rövid pályán kétszer is Európa-bajnoki címet szerzett, és Pekingben megint mindenkit elkápráztatott, amikor az előfutamban 2:08.68 perces idővel olimpiai és Európa-rekordot úszott.

Az elődöntőben kicsivel gyengébben teljesített, de a döntőbe így is beverekedte magát, és bizony nagyon jó esélyek mutatkoztak egy éremre. A táv első fele azonban nem sikerült jól Gyurtának, aki nyolcadikként fordult 100 méternél. Athénban már láttuk, milyen az, amikor ő úgy istenigazából elindul az utolsó ötvenen, és most is nagy erőket mozgósított a hajrában, de hiába lett ezen a résztávon a második legjobb idő az övé, végül ötödikként csapott célba.

A győzelmet a címvédő japán Koszuke Kitadzsima szerezte meg, aki az olimpiai rekordot is átírta 2:07.64-es idejével. Gyurta az előfutamban úszott 2:08.68-cal ezüstérmet szerezhetett volna, de nem fájdítja a szívét azzal, hogy mi lehetett volna, ugyanis így is élete második legjobb 200 melles idejét produkálta. "19 évesen a legfiatalabb vagyok a mezőnyben, meg kell nézni, hogy a mellúszóknál mi az átlagéletkor, és kiderül, hogy általánosságban igaz, hogy későn érő típusok vagyunk. Szoros verseny volt, de most én húztam a rövidebbet. Próbáltam tapadni a hármas pályán úszó amerikai Scott Spannre, ami bejött, mert meg is előztem végül, de a mezőny sokat változott, nagyon sokat erősödött, bár úgy gondolom, ez rám is igaz. Ha ezt a fejlődést tudom tartani, akkor hozok én még szebb érmet is, úgy érzem, két olimpia még bennem van, 19 évesen, egy olimpiai ezüstéremmel és két Európa-csúccsal még fiatalnak számítok a többiek között" - mondta a Jövő SC versenyzője.

Arra a kérdésre, hogy elcserélte volna-e ezt az ötödik helyet egy olyan másodikra, amelyet gyengébb idővel ért el, Gyurta határozott nemmel válaszolt, mivel mindig időeredményben gondolkodik, ebben tudja mérni, hogy mennyire van a riválisoktól.

Széles Sándor, Gyurta edzője is igazat adott tanítványának, mert ha Dani úgy lenne második, hogy közben három másodpercre lenne az elsőtől, akkor szerinte az nem sok jóval kecsegtetne. "Tudom, hogy a magyar emberek éremcentrikusak, de higgyék el, ez az ötödik hely is nagy teljesítmény. Dani athéni ezüstérmes idejével itt a 16 közé sem lehetett bejutni, ez mindent elmond a szám fejlődéséről. Danit már leírták, amikor hullámvölgybe került, erre most háromszor is 2:10-en belül úszott, és 19 évesen ebben a mezőnyben fiatalnak számít. Ahogy erősödik majd, úgy jön majd meg a sebessége, a fordulóin még van mit javítani, mert 100-nál és 150-nél sem sikerült neki túl jól. A verseny előtt aláírtam volna az ötödik helyet, az előfutam után nem, de nem vagyok elégedetlen, Dani a jövő embere lehet" - nyilatkozta Széles Sándor.