Gyurta ötödik lett 200 mellen, Cseh ismét összecsapott Phelpsszel

Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel az ötödik helyen végzett a 200 méteres mellúszás döntőjében a pekingi olimpián. A 2004-es játékok ezüstérmese élete második legjobb idejével, 2:09.22 perccel érkezett célba. Hatodik lett a magyar női 4x200 méteres gyorsváltó, a Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Dara Eszter, Jakabos Zsuzsanna összeállítású négyes 7:55.53 perc alatt teljesítette a versenyt. Cseh László a 200 méteres vegyesúszásban is döntőbe jutott. Takács Krisztián elődöntőbe jutott 50 méter gyorson, Nagy Réka 26. helyen végzett 800 gyorson, Madarassy Ádám ötvenedik lett 100 pillangón. Női 200 m háton az Eb-bronzérmes Szepesi Nikolett, s az ugyanott negyedik Verrasztó Evelyn is elmaradt legjobbjától.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült jól Gyurta rajtja, minek következtében 50 és 100 méternél is csak nyolcadiknak fordult. A táv második felében aztán feljebb tudott jönni, az utolsó 50-nél már az ötödik helyen úszott, a szokásos nagy hajrá azonban ezúttal nem volt elég ahhoz, hogy újabb pozíciókat nyerjen. A címvédő és világcsúcstartó japán Kitadzsima Koszuke 2:07.64 perces olimpiai rekorddal győzött, és már négyszeres ötkarikás bajnok.

Gyurta a keddi előfutamban új Európa-csúcsot ért el (2:08.68), az elődöntőből már gyengébb idővel (2:09.73), az ötödik helyen jutott be a fináléba. Mint korábban mondta, a reggeli időpontban mindig is rosszabbul ment neki az úszás.

A kétszeres ezüstérmes Cseh Lászlónak meglesz az esélye, hogy újabb sikert érjen el, ugyanis bejutott a döntőbe 200 méteres vegyesúszásban. A magyar Európa-bajnok és kontinenscsúcstartó a negyedik idővel, 1:58.19 perces elődöntős teljesítménnyel lett tagja a szám pénteki fináléjának.

Cseh a szerdai előfutamban - a délelőtt nyert 200 m pillangó ezüstje után - nem erőltette meg magát, 1:58.29 perccel így is a második legjobb idővel jutott tovább, csak az amerikai Ryan Lochte (1:58.15 p) bizonyult gyorsabbnak nála. Igaz, az ebben a számban is világcsúcstartó Michael Phelps inkább csak "megmártózott" (1:58.65).Cseh ezúttal az aranyhalmozó Phelpsszel úszott azonos futamban. Az amerikai szupersztár mellen vette át a vezetést, magyar riválisa ekkor harmadikként fordult, de a végére feljött másodiknak. Phelps fél testhosszal nyert (1:57.70) Cseh előtt. A másik előfutamban Lochte győzött (1:57.69), s a brazil Thiago Perreira (1:58.06) is jobb időt úszott Csehnél.

"Picit elfáradtam, de nem volt rossz" - összegzett a Kőbánya SC világ- és Európa-bajnoka. "Gyorson próbáltam kicsit rákapcsolni. Lochte nagyon erős, de a döntő az más lesz. Most egy nagy pihenésre van szükségem." Pénteken magyar idő szerint 4.45-kor kezdődik a férfi 200 m vegyes döntője.

Ami a döntőket illeti: a férfiak klasszikus számát, a 100 m gyorsot a francia Alain Bernard nyerte, tizenegy századdal megelőzve a világcsúcstartó ausztrál Eamon Sullivant, a nőknél 200 pillangón Liu Ce-kö és Csiao Liu-jang révén kettős kínai siker született, ráadásul az ezúttal bronzig jutó Jessicah Schipper világrekordja is megdőlt (2:04.18 az új viszonyítási alap).

A végére maradt a női 4x200-as gyorsváltók versenye, amelyben a Rice, Barratt, Palmer, Mackenzie összetételű ausztrál négyes majdnem hat másodperccel gyorsabban ért célba az aktuális világcsúcsnál, és kellemes meglepetésre a Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Dara Eszter, Jakabos Zsuzsanna alkotta magyar négyes a hatodik, azaz pontszerző helyen végzett.

Becsüljük meg nagyon ezt az eredményt, hiszen ahogyan az edzők, dr. Verrasztó Zoltán és Fehérvári Balázs elmondták, az is nagy szó, hogy egyáltalán el tudott indulni a váltó, és a döntő előtt csak az volt a cél, hogy a svédeket megelőzzék a lányok, nos, a skandinávok mellett a japánokat is sikerült maguk mögé utasítani. A négyes tagjai érthetően vidáman, mosolygósan nyilatkoztak, hiszen ők már a döntővel teljesítették az előzetes tervet, egyedül Verrasztó Evelyn volt visszafogottabb, akinek az esti programban kétszáz háton még úsznia kell.

A délutáni program a legnépesebb mezőnyt, a 98 indulót felvonultató férfi 50 m gyorssal indult, ahol Takács Krisztián képviselte a magyar színeket. Méghozzá eredményesen, hiszen 22.14 mp-es idejével a 14. helyen bekerült a 16 közé. A Dunaferr úszója tartja ebben a számban az országos csúcsot 21.97 mp-cel, így még javíthat pénteken mostani eredményén.

Nagy Réka 800 m gyorson 8:40.38 perccel több mint 2 mp-et javított egyéni legjobbján, s a 26. helyen végzett.
Madarassy Ádám 100 m pillangón szintén egyéni csúcsot úszott 53.93 mp-cel, ő az 50. pozícióban zárt a 65 résztvevő közül.

Női 200 m háton az idei Európa-bajnokságon bronzérmes Szepesi Nikolett, s az ugyanott negyedik Verrasztó Evelyn is elmaradt legjobbjától. Előbbi 2:11.47 perccel 18., utóbbi 2:11.02 perccel a 17. lett. A zimbabwei Kristy Coventry 2:06.76 perccel megdöntötte Egerszegi Krisztina 1992-es, 2:07.06 perces olimpiai csúcsát.

"Fáradtabb voltam a kelleténél, kicsit jobb időt vártam magamtól" - mondta Verrasztó. "A 200 vegyes szétúszása utáni csalódottságon túltettem magam, ezzel együtt a 200 hát most így sikerült."

"Már közben is éreztem, hogy kevés lesz az időm az elődöntőhöz, borzalmasan teljesítettem mindkét számomban" - nyilatkozott Szepesi.