Azonnal kikapott a férfi párbajtőrcsapat

Vágólapra másolva!
A magyar válogatott 45-43-as vereséget szenvedett a kínai együttestől a pekingi olimpia férfi párbajtőr csapatversenyében, így a folytatásban csak az 5-8. hely valamelyikét szerezheti meg.
Vágólapra másolva!

A Boczkó Gábor, Imre Géza, Kulcsár Krisztián, Kovács Iván összeállítású együttes következő ellenfele az ukrán alakulat. Már a játékokat felvezető egyik budapesti sajtótájékoztatón azt mondta Imre Géza, a magyar csapat tagja, hogy valószínűleg a kínaiakkal kezdenek majd, és már az első összecsapás sem tűnik könnyűnek, sőt. Helyzetértékelése pontosnak bizonyult, de ennek senki sem tudott örülni a magyar táborból.

A mérkőzés kiegyenlített csatát hozott, ahogy haladt előre az idő, követték egymást a párok, érzékelhetővé vált, hogy egy-két tuson múlik majd a győzelem. Az első találatot Boczkó Gábor révén még a magyarok adták, azután viszont inkább a kínaiak vezettek. Imre Vang elleni asszója, vagyis a negyedik párharc után 20-19 volt ide, majd megint a házigazdák alakulata lépett el, előbb 24-28-ra, majd 27-32-re. 32-36-nál Kulcsár Krisztián egy kitörésnél "megsérült", hogy beállhasson a tartalék Kovács Iván. A csere hasznosnak bizonyult, Boczkó 39-40-nél ment fel pástra Livel szemben. Rögtön egyenlített, majd 41-41-nél és 42-42-nél is döntetlen volt az állás, azután azonban két kínai tus, majd egy együttes találat esett, ezzel nyertek a kínaiak, a magyarok pedig csalódottan vették tudomásul, hogy amiért jöttek - a bajnoki cím - már elérhetetlen számukra.

Forrás: MTI
Még több kép a vívócsarnokból

"Nem igazán szeretnék nyilatkozni, sok indulat van bennem, és talán valami olyat mondanék, amit magam is megbánnék. Mentális probléma az egész" - mondta a vesztes összecsapás után Kovács Iván. "Az történt, hogy egy kiélezett mérkőzésen nyert az ellenfél. A baj az, vagy nem baj, hogy ezek közül a gyerekek közül néhány már Barcelonában és Atlantában is ott volt. Ha a fizikai erő, akarat, rutin, tudás megvan az fontos dolog, de egy idő után kiégnek, kopnak, elhasználódnak, főleg az idegrendszer terhelődik meg, a szellemi frissesség tűnik el" - kezdte értékelését Kulcsár Győző szövetségi kapitány. "Nem belefáradt emberek voltak a páston, de ennyi verseny és eredmény után más már nem hiányzik nekik, csak egy olimpiai bajnoki cím. Ezüst itt, bronz ott nem nagyon érdekli őket. Ez a teher, hogy valószínűleg az itteni az utolsó lövésük, talán bénítóan hathatott az egész teljesítményükre. Erre futotta."

Forrás: MTI
Még több kép a vívócsarnokból

Az összeállítást illetően azt mondta, nem lehet előre tudni, ki hogy fog vívni. "A baj az, ami egy külön disznóság, hogy van egy vívószövetségi versenyszabályzat, ami mindenhol használatos, de az olimpiára kitalálták, hogy itt cserélni nem lehet. Csak csalással lehet cserélni. Csal a versenyző, a versenybíró, csal a szövetségi kapitány, mindenki csal. Csak úgy lehet cserélni, ha valaki megsérül, vagy egyszer a mérkőzés előtt, és aztán már soha többet" - tette hozzá, majd arra a felvetésre, hogy akkor ugye sérülést kell imitálni, azt válaszolta, hogy "erről van szó". "Ezt az összes szereplő tudja és behunyja a szemét" - fűzte hozzá. "Azt pedig előre megmondani, hogy ez ellen a kínai csapat ellen ki fog jól vívni, nem egyszerű ügy."

negyeddöntő:
Kína - Magyarország 45-43

Vang Lej - Boczkó Gábor 0-1
Li Kuo-csi - Imre Géza 6-6
Jin Lien-csi - Kulcsár Krisztián 5-3
Vang - Imre 8-10
Jin - Boczkó 6-3
Li - Kulcsár 3-2
Jin - Imre 7-7
Vang - Kovács Iván 5-7
Li - Boczkó 5-4

Lengyelország - Ukrajna 45-37
Olaszország - Koreai Köztársaság 45-37
Franciaország - Venezuela 45-33